Lángra lobbant szenvedély

Egy cigarettára gyújtó filmszereplő látványa hasonló cselekvésre ingerli a dohányosok agyát.

A vizsgálatban funkciónális MRI-vel tanulmányozták tizenhét dohányos és tizenhét nem dohányos agytevékenységét olyan filmjelenetek láttán, melyekben dohányoztak. A dohányosok agya e képkockák láttán fokozott aktivitást mutatott a dohányzás mozdulatsoráért felelős agyterületen.

A kutatók, akiknek élén Todd Heatherton, a Dartmouth Egyetem vezető kutatója áll, a Neuroscience című lap januári számában publikálták eredményeiket. ?Megállapításaink korábbi vizsgálatokat támasztanak alá, melyek szerint olyan filmekről kijőve, amiben cigarettáztak, a dohányosok nagyobb valószínűséggel gyújtanak rá, mint füstmentes jelenetek után.? – nyilatkozta Heatherton, a Neurológiai Társaság sajtóközleményében.16211?További kutatás szükséges annak megállapítására, hogy a filmekben látott dohányzás hatására az agyban lejátszódó reakciók visszaesést hoznak-e a leszokóban lévők számára.? – tette hozzá. A leszokni vágyóknak gyakran tanácsolják, hogy kerüljenek más dohányosokat és lakásaikból távolítsák el a dohányzás kellékeit, de valószínűleg nem gondolnak arra, hogy elkerüljék a filmeket, amikben dohányoznak.

?Hosszú ideje köztudott, hogy a vizuális ingerek is drogok utáni sóvárgást okoznak.? – mondja Scott Huettel, az agyi döntéshozatali folyamatok szakértője a Duke Egyetemről, aki a vizsgálatban nem vett részt. Ezek az eredmények egyre nagyobb bizonyítékát adják annak, hogy a függőséget nem csak a drogok maguk, hanem minden velük kapcsolatos kép és egyéb tapasztalat erősíti.?

Forrás: