A karamell rákot okoz? 2011-02-17 Mindent a rákról Megosztás: Tweet A módosított karamellből készülő ételszínezékek rákot okozhatnak. A kólákban széleskörűen alkalmazott, kémiailag módosított karamellből készülő ételszínezékek rákot okozhatnak, ezért be kellene tiltani őket – közölte szerdán egy amerikai fogyasztóvédelmi csoport. A Center for Science in the Public Interest (CSPI) elnevezésű csoport arra hivatkozik, hogy a tiszta karamell kizárólag olvasztott cukrot tartalmaz, ám az amerikai élelmiszerügyi hatóság, az FDA két olyan változatot is engedélyezett ételszínezékként, melyek ammóniát is tartalmaznak, és lebomlásukkor rákkeltő vegyületek keletkeznek. A CSPI közleménye szerint ezt a Nemzeti Egészségügyi Intézetekben (NIH) elvégzett állatkísérletek is alátámasztják. A csoport az FDA-hoz fordult, hogy tiltsa be az ammóniatartalmú karamelleket, melyeket a kólákon kívül más sötét színű üdítőkben is használnak. Mint a csoport közölte, az üdítők esetében még mindig az elhízás jelenti a legnagyobb fenyegetést, ám a cukor és az ammónia kémiai reakciójából rákkeltő anyagok is keletkezhetnek, melyek "több ezer rákos esetet okozhatnak az Egyesült Államok lakosságánál". "Rákkeltő színezőknek nincs helye az élelmiszerellátásban, különösen mivel egyetlen szerepük a külcsín javítása" – hangsúlyozta a közleményben Michael Jacobson, a CSPI ügyvezető igazgatója. Forrás: