Gyógyuljunk és szépüljünk! 2011-05-02 Diéta Megosztás: Tweet A méregtelenítés hatására a tél folyamán lerakódott zsírpárnáktól is könnyebben megszabadulhatunk, közérzetünk javul és számos betegség gyógyulását is elősegíthetjük. A böjtölés módjáról és szabályairól dr. Bérczy Judit holisztikus szemléletű endokrinológus, természetgyógyász orvos ad felvilágosítást. Az ókorban is ismerték A böjt az élet része, nem éhezés és önsanyargatás. Egészségünk megőrzésében kiemelt szerepet foglal el. Szerveztünk önszabályzó tevékenységét állítja vissza és a leghatékonyabb természet adta gyógymód a szervezet természetes biológiai úton történő megtisztítására. Az élővilágban az étel időszakos elutasítása része az ösztönös öngyógyításnak, a beteg állat ugyanis nem táplálkozik. Az ókor orvosai Aszklépiosz, Hippokratész az ember számára is a leghatékonyabb gyógymódnak tartották az időnkénti koplalást. Egyes kultúrákban ma is gyakran élnek a szervezet méregtelenítésének ezzel a módjával, amikor főleg növényi ételt fogyasztanak, s tartózkodnak a hústól, tojástól, haltól és zsírtól. A leghatékonyabb gyógymód A méregtelenítő kúra különösen ajánlott túlsúly, magas vérzsírszint, renyhe bélműködés, aknés, ekcémás bőrpanaszok, allergia, reumatikus problémák, meddőség, klimax esetén. A testet, lelket megtisztító böjt a daganatos betegségek gyógyításában is szerepet kaphat, speciális intézeti körülmények között. A szervezet télvégi nagytakarításával megalapozzuk a regenerálódást és a tavaszi, élettel teli táplálékok optimális biológiai hasznosulását is. A meddőség kezelésében fontos lehet a testsúlycsökkentés, az inzulinrezisztencia oldása, a megfelelő pajzsmirigy működés stabilizálása, melyben a böjt hatékony segítséget nyújt. A fenti problémák orvoslásában a böjttel megalapozzuk, hogy salakanyagoktól, méreganyagoktól mentesüljön a szervezet, így az élettani funkciók szabályozása egyensúlyba jön. Ez segítheti a menstruációs zavarok oldását, az inzulinrezisztencia javul, megszűnhet. A szervezet stressz tűrő képessége nő. A hangulati élet kiegyenlítettebbé válik, a lelki terhek megoldása elindul, s ezzel a mellékvese, pajzsmirigyműködés napi plusz terhei csökkennek. A böjtölés aranyszabályai 1. A méregtelenítést bevezető, ráhangoló napokkal kezdjük, amikor csökkentjük a kávét, cigarettát, kevesebb húst, édességet, sajtot, kenyeret. Több zöldséget, gyümölcsöt, főtt burgonyát, gyógyteát és vizet fogyasztunk. 2. A kúra megkezdésekor és alatta elengedhetetlen a béltisztítás (a kannás beöntés, intenzív bélfürdőkezelés a colon-hydroterápia) vagy enyhe hashajtás, másnaponta. 3. Lé-napokon a frissen préselt zöldséglevet (cékla, répa) és gyümölcslevet (alma, grépfrút, ananász) fogyasszunk 3-3dl-t, 1,5-1,5 dl vízzel hígítva 3 alkalommal, reggel, délben és este. Ebédre 3 dl passzírozott zöldségleves is fogyasztható. Savtúltengés esetén rizsnyák, zabnyák fogyasztása is ajánlott, 3-4 alkalommal. Szükség esetén a menü kiegészíthető 3 teáskanálnyi mézzel és 4-6 szem szőlőcukorral. 4. Böjti napokon ügyeljünk a rendszeres folyadék bevitelre is. Igyunk bőven vizet, szénsavmentes ásványvizet 8 pohárnyit ( 2liter/nap). 0,5-1.0 liter gyógyteát, 4-5 alkalomra elosztva: ezerjófű, csalán, zsúrló, citromfű, borsmenta, galagonya, salaktalanító, májvédő teakeveréket. 5. Fontos a könnyű, friss levegőn végzett testmozgás: séta, gyógyfürdőzés, masszázsok, meditáció, naponta szárazkefés egésztest ledörzsölés, váltózuhany, relaxálás. A nagy testi megerőltetéstől azonban tartózkodni kell, szaunázás mértékletesen ajánlott. 6. A böjt végeztével, a felépítő napokat is szigorúan meg kell tartani. E napok számát megkapjuk, ha a tiszta böjti napokat elosztjuk kettővel. ( 6 böjtnap = 3 felépítő nap) 7. Betegségek, gyógyszerszedés estén a böjt megkezdése előtt kérje ki orvosa tanácsát! A kúra megtervezésében, és levezetésében böjtkúra szakember is segíthet. A böjt lezárása: lépésről-lépésre A böjt befejezése után fontos, hogy fokozatosan térjünk vissza a normál étkezésekhez. A következőkben ezt a folyamatot mutatjuk be a mintaétrend segítségével. 1.nap: Reggeli: egy alma. Ebéd: darabos zöldségleves zsiradékmentesen. Vacsora: 2 közepes szem főtt burgonya, lenmagos joghurttal (1 dl joghurt, 2 teáskanálnyi lenmag) 2. nap: Reggeli: daraleves, lenmaggal vagy szezámmaggal megszórva, 3 szem aszalt szilvával, vagy natúr joghurt 1ek lenmaggal. Ebéd: friss saláták citromos-joghurtos öntettel, magvakkal szórva, egy vékony szelet teljes őrlésű pirítós kenyérrel vagy puffasztott búzával. Vacsora: 1 db alma durvára reszelve +1 evőkanál zabkorpa (búzakorpa)+1 evőkanál pattogatott amaránt mag és 1 teáskanálnyi bázikus por. Megszórhatjuk egy teáskanálnyi lenmaggal vagy szezámmaggal, ízlés szerint fahéjazhatjuk és 1 kávéskanál mézzel édesíthető. 3. nap: Reggeli: natúr müzlis joghurt vagy pirított barnakenyér kevés vajjal, túróval, meghintve pirospaprikával. Ebéd: Gazdag, finoman fűszerzett zöldségleves. Vacsora: két fél sült alma aszalt szilvával, dióval, mogyoróval hintve, két evőkanálnyi barnarizzsel körítve. A felvezető napok után az ebédeket készíthetjük egyre változatosabban: főzelék, hal, friss saláta bevezetésével. Vacsorára a böjtöt követő egy hétben válasszunk könnyű ételeket: egy pohár joghurt, kefír, reszelt almás, lúgosító étek. Továbbra is fontos 2-2,5 liter napi folyadék bevitele, naponta 2-3 db gyümölcs és 1-2 csésze gyógytea fogyasztása. Forrás: