Gyanús álláshirdetések – mibe ne fogjon a gyerek?

Nyaranta megszaporodik a kamaszok száma, akik szívesen dolgoznának zsebpénzért – nem árt azonban óvatosnak lenniük.

Itt a nyár – a fiatalok közül nem kevesen vannak, akik kedvet kapnak a munkához szünidőben, keresnének zsebpénzt, vagy egészítenék ki azt valamennyi saját keresettel. Manapság hemzseg az internet az álláshirdetésektől, melyek könnyű pénzkereseti lehetőséggel csábítanak, többnyire azonban csak elhúzzák a kamasz előtt a mézes madzagot. Amikor már a munkára kerülne a sor, kiderül, hogy semmi sem egészen úgy van, ahogyan az elő lett adva. Sőt, komoly veszélyeket is rejthetnek az ilyen álláshirdetések. Manapság sajnos és nemcsak a kamaszok – kapva kapnak az alkalmon, még ha gyanúsan is hangzik egy hirdetés. Mellette pedig igen sok a fiktív cég és hamis munkaközvetítő. Melyekkel nem árt vigyázni?

Könnyű felismerni a gyanús álláshirdetéseket arról, hogy túl sok jót ígérnek. Egy olyan álláshirdetés, amelynél busás fizetést ajánlanak semmilyen képzettséget nem igénylő munkáért, már gyanús. Igen csábító lehet, de ha reálisan átgondoljuk, tapasztalat, előképzettség, esetleg nyelvtudás nélkül ma már kevés állást osztogatnak. Kulcsszóként használják ezek a hirdetések többnyire a teljes anyagi függetlenség és siker szavakat, gyors meggazdagodást garantálnak – sok esetben van szó mögöttük az MLM-ről, azaz piramis rendszerben építkező értékesítői hálózatokról, ahol a belépni kívánókkal több tízezer forintnyi összegű termékcsomagot vásároltatnak meg. Érdemi munkavégzés sokszor nincs a csillogó ajánlatok mögött.

Az online kereseti lehetőségekkel egyébként sem árt óvatosnak lenni. Ha fantasztikus lehetőséget, jövedelmet garantálnak egy oldal, vagy termékek népszerűsítésével, különösen, ha még az is fel van tüntetve, hogy bevétel nincs kötve a hálózatszervezéshez- és építéshez, az meglehetősen gyanús.

n5dyeg0f4

Nem kevés álláshirdetés van, amely távmunka címén nem valós munkát ígér, hanem mögötte szintén szimpla piramisjátékról van szó. Általában be kell fizetni egy összeget, majd pedig a nekünk küldött levelet továbbküldeni a további becsapottak részére. Az ál-távmunkaadók úgy hirdetik ezt, mint borítékolás, másolás, sokszorosítás, e-mailek küldözgetése. Itt általában nem igazi cégről van szó, és nem reális, hogy távunkást fizetnének borítékolásért vagy e-mailek elküldéséért. Természetesen vannak jó távmunkák, de reális fizetésért és konkrét, komolyabb feladatokért.

Amikor fokozott a veszély

Sokszor idegen nyelvet nem beszélő, képzettség nélküli fiatalokra vadásznak külföldi munkát kínálva azok, akik vendéglátós, takarítói, táncos vagy hasonló munkakörre keresnek jelentkezőket, a hazai keresetekhez képest mesés összegeket ajánlva.

Egy jól hangzó, sok pénzzel kecsegtető hirdetésre nem érdemes alapozni a szerencsénket. Számos ilyen hirdetés ajánlja, hogy fizeti a kiutazás költségeit, a hazautazás árát, a szállásköltséget, és a kinti minimálbér sokszorosát lehet keresni. Sokszor hozzáteszik, hogy a munkavállalónak semmilyen idegen nyelvet nem kell beszélnie. Ha nem vagyunk körültekintőek, könnyen áldozattá válhatunk, és kényszeríthetnek rabszolga- és/vagy szexmunkára, ha nem létező, nem leinformálható külföldi munkaszervezésre szakosodott céggel fogunk bele a munkakeresésbe.

A modellkedésre keresett fiatalok esetében hasonló a helyzet – csak alaposan leellenőrzött céggel érdemes a kamasznak szóba állnia! Nem szerencsés az sem, ha afféle mindenesnek keresnek embert egy cégnél- jellemző ugyanis, hogy aki jelentkezik például recepciósnak, de közben irodavezetői és asszisztensi feladatokat is elvárnak tőle, azt kevés pénzért alaposan kihasználják – több munkakört lát el egy fizetésért -, és idegileg is megterhelő lehet számára a dolog. Egy kamasz esetében nem biztos, hogy erre van szükség.

jqpbwe5a2

Nem érdemes foglalkozni olyan állásajánlatokkal sem, ahol pénzt kér a munkaközvetítő az álláskeresőtől. Ilyesmiért ugyanis nem kérhető pénz, a jogszabályok értelmében. Amennyiben már eljutott a kamasz odáig, hogy telefonon érdeklődik, vagy meghallgatásra megy, gyanús lehet, ha leendő munkáltató titkolózik. Nem a feltett kérdésre válaszol, megkerüli azt, nem ad konkrét választ. Nem mondja meg egyértelműen, milyen feladatok várnak a fiatalra. Sok a kétes információ, nem egyértelműek a válaszok.

Amit tehetünk

Hogy biztosra menjünk, nem árt alaposan tájékozódni a hirdető cégről, sőt az állást közzétett irodáról is. Figyeljünk rá, megtudható-e a hirdető cég neve a hirdetésből, találunk-e róla az interneten adatokat, esetleg fórumot. Ha igen, és végigolvasva negatív véleményekre akadunk, nem árt elgondolkodni.

A fiatalok manapság főként a világhálón keresgélnek, így munka után is nézhetnek a neten. Nem könnyű megvédeni őket a virtuális világban. Ugyanakkor a visszaéléseknek is könnyebb utánanézni, cégeket leellenőrizni, tapasztalatot szerezni a fórumokon.

Mielőtt pedig munkába áll a kamasz, kötelező írásos munkaszerződést kötni, amely tartalmazza a munkavégzés helyét, a munkakör megnevezését és a munkabér összegét is. A szerződést csak akkor szabad aláírni, ha ezek is benne vannak.

Forrás: