900.000 magyart érint a csontritkulás! 2011-10-21 Kórkép Megosztás: Tweet Megfelelő tejfogyasztással természetes módon biztosíthatnánk csontjaink kalciumellátását. Magyarországon 600.000 nőt és 300.000 férfit, vagyis a lakosság 9%-át érinti az oszteoporózis, melynek esetszáma a lakosság elöregedése miatt szakértői előrejelzések szerint a következő 50 évben várhatóan megduplázódik. Noha ez a betegség nemzetközi szinten napjaink második legjelentősebb népegészségügyi problémájának számít, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet adatai alapján a "néma kór" által érintetteknek mégis mindössze 10%-át kezelik. A csontjaink kalciumhiányának következtében kialakuló betegség mozgással és kalcium dús étrenddel megelőzhető lehetne, ám a Tetra Pak Hungária Zrt. 2011-es kimutatása szerint a magyarok 1,8 deciliteres tejfogyasztása messze elmarad az OÉTI által javasolt napi 0,5 liter mennyiségtől. Az Oszteoporózis Világnapján orvosok és dietetikusok egybehangzóan felhívják a figyelmet arra, hogy a tej és tejtermékek azért is tekinthetők ideális kalciumforrásnak, mert a tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig csonttömegünk megtartását. Október 20.: Világnap csontjaink védelmére Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte 200 millió nőt érint az oszteoporózis, csontjaink kalciumhiány következtében keletkező anyagcsere betegsége, melynek esetszáma a lakosság elöregedése miatt szakértői előrejelzések szerint megduplázódik a következő 50 évben. Annak érdekében, hogy hatékonyan tudjunk védekezni a kór ellen, a WHO 1996 óta világnappal hívja fel a figyelmet a betegség súlyosságára és a megelőzés fontosságára, mely kezdeményezéshez mi, magyarok, 1998-ban csatlakoztunk. Oszteoporózis, a néma kór A csonttömeg 25-30 éves korra éri el maximális értékét, melyet egy 10-20 éves egyensúlyi folyamat követ. 40-45 éves kortól a lebontási folyamat kerül túlsúlyba, mely a későbbi életszakaszokban tovább erősödik. A betegség nevében is hordozza lényegét, csontjaink porhanyóssá válását. Csontszöveteink az ásványi anyagoknak, köztük is elsősorban a kalciumnak köszönhetik szilárdságukat, ennek hiányában a csontok lyukacsossá, üregessé válnak, így nagyon könnyen eltörnek. A betegség kezdetben tünetmentes, ezért is nevezik "néma kórnak", de a csontritkulás következtében nagyon súlyos problémák következhetnek be. Kiket és milyen mértékben érint a betegség? A csontritkulás gyakoriságának fokozódását szakemberek a születéskor várható élettartam növekedésével, az életmódbeli rizikótényezők – így a nem megfelelő táplálkozás – erősödésével, valamint a csontrendszerre káros gyógyszerek széleskörű terjedésével is magyarázzák. A betegség ugyan mindkét nemet érinti, de nőknél a menopauzát követő hormonváltozások miatt jelentősebb mértékben zajlik a csonttömegvesztés, mely oszteoporózishoz, így könnyen törő csontokhoz vezet. Magyarországon évente 12-14 ezer csípőtáji törést, 30-40 ezer csigolyatest törést, 35 ezer csuklótáji törést és 12-14 ezer felkartörést kezelnek. "Az 50 éves nők 46%-a, a férfiak 22%-a számolhat azzal, hogy már csekély trauma következtében oszteoporózisra jellemző törést szenved" – mondta Dr. Donáth Judit reumatológus főorvos. "Súlyos betegségről van szó, hiszen a csípőtáji töréseket követő halálozási adatok hasonlóak, mint a cukorbetegség, emlőrák és krónikus obstruktív légúti megbetegedések okán bekövetkező halálozások. Mindazonáltal az oszteoporózis egészséges életmód, mozgás és megfelelő kalciumbevitel mellett megelőzhető vagy késleltethető lehetne" – tette hozzá az ORFI főorvosa. Megelőzés A betegség kialakulása elsősorban megfelelő kalcium- és D-vitamin fogyasztással előzhető meg, mely utóbbi elősegíti a kalcium felszívódását csontjainkba. Mivel az emberi szervezet nem képes ennek az ásványi anyagnak az előállítására, táplálékokból kell azt magunkhoz vennünk, melyre legideálisabb alapélelmiszerünk, a tej. Forrás: