Jódos pajzsmirigy működés…

A CT-hez és a szívkatéterezéshez alkalmazott jódtartalmú kontrasztanyag befolyásolhatja a pajzsmirigy működését – olvasható az Archives of Internal Medicine legutóbbi számában megjelent egyik tanulmányban.

Egy több bostoni intézetben dolgozó kutató együttműködéséből született, két évtizedes időszakot felölelő elemzés arra a megállapításra jutott, hogy a jódozott kontrasztanyaggal történő vizsgálat megnöveli a pajzsmirigy túlműködésének (orvosi szóval hipertireózis) kockázatát. Hipertireózisról akkor beszélünk, ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel.

A tiroxintúltermelés tünetei lehet a koncentrációs nehézség, a fáradtság, a testtömegvesztés, a hideg bőr, az izzadás, a bőrhámlás, és a hajhullás. Ugyanakkor a pajzsmirigy alulműködés és a jódos kontrasztanyag között nem mutatkozott összefüggés.

goul3zid

Az 1990 és 2010 közötti adatokból levont következtetéseket további vizsgálatoknak kell megerősítenie, amire volna is lehetőség, ugyanis a jódozott kontrasztanyagokat igen széles körben alkalmazzák. Dr. Elizabeth Pearce (Bostoni Egyetem, Orvosi Kar) véleménye szerint azon klinikai állapotokban, amikor a hipertireózis kiemelten súlyos következményekkel jár (például szívbetegség), a pajzsmirigy funkcióját monitorozni kellene a jóddal történő vizsgálatot követően.

Forrás: