Tüdő röntgen vagy tüdő CT? Melyikre menjek?

A múlt század eleje óta létezik tüdőszűrés. Célja a népbetegségként terjedő kór, a tuberkulózis (tbc, tüdőgümőkor) időben való felfedezése, kiszűrése és visszaszorítása volt.

Emellett természetesen a vizsgálatok sok tüdőrákos beteg életét is megmentették, hiszen a felvételeken már jól felismerhető volt az elváltozás a panaszmentes betegek tüdejében is.

A tüdőszűrés gyakorlatilag nem más, mint a mellkas röntgen vizsgálata. Nagyon sok hasznos információ nyerhető a szűrővizsgálattal, és miután itt az előző felvételek is a vizsgáló orvos rendelkezésére állnak, mód van a régi és az új lelet összehasonlítására is. Persze a vizsgálómódszer nem mindenható, mert a tüdőszűrés során készülő, hagyományos mellkasi röntgen vizsgálatoknál a tüdő egy része korlátozottan vizsgálható a rávetülő rekeszizom, szív és nagyerek képletei miatt.

Tehát valamilyen betegség alapos gyanúja esetén több oldalról kell a kérdést megközelíteni, ilyenkor célravezető a tüdő CT vizsgálata.

Az alacsony sugárdózissal készült tüdő CT vizsgálat során, egyetlen légvétellel a tüdő egészéről vékonyrétegű metszeti képek készíthetők, így a röntgenfelvételen még nem látható gócok is felismerhetők.  Az alacsony dózisú CT vizsgálattal a nem daganatos eredetű tüdőbetegségek diagnosztizálásra is lehetőség nyílik. (A hagyományos mellkasi röntgen felvétel átlagos sugárdózisa kb. 0,05 mSv, míg az alacsony dózisú tüdő CT terhelése 1 mSv körüli értéket jelent.

natha%252859%25291

Összehasonlításképpen a valamennyiünket érintő éves háttérsugárzás mintegy 2,4 mSv. Tekintettel az alacsony dózisú CT és a hagyományos mellkas röntgen sugárterhelése közötti különbségre, a CT-vel történő szűrővizsgálat elsősorban dohányzók, leszokott, de korábban rendszeres dohányosok, daganatos családi anamnesisű páciensek számára ajánlható.

Mára a tüdőrák korai felismerésének első számú eszköze a tüdőszűrés, illetve annak modern változata a mellkas CT vizsgálat. A CT (computer tomographia) néhány mm vékony szeleteket képez a test tengelyére merőleges síkban, így a képletek nem vetülnek össze. A legapróbb részletek is vizsgálhatóakká válnak.

Ezzel a készülékkel egy légvétel ideje alatt az egész mellkasról (tüdő, szív bordák, stb.) részletes felvételsorozat nyerhető. A digitális képi adatok eltárolásával, utólagosan vizsgálható a tüdő, a szív és a mellkas csontos váza a különböző rekonstrukciókat és 3D technikát lehetővé tevő szoftverek segítségével.

Hogyan zajlik egy tüdő CT vizsgálat?

A vizsgálat a Pozitron-Diagnosztika Központban zajlik, melynek során egy natív (kontrasztanyag nélküli) felvétel sorozatot készítünk háton fekve. A szűrő jellegű vizsgálatok nagy hányadánál ezzel a vizsgálat be is fejeződik. A vizsgálat  3-5percig tart. A vizsgálat után a lelet általában 3 munkanapon belül készül el. A vizsgálatot 35 éves kor felett végzik, melyhez orvosi beutaló (pl. háziorvosi) szükséges, vagy a tüdőszűrő vizsgálatra kapott behívó.

További kérdése van?
Hívja a 06 1 505-8888-as Info-vonalunkat,
vagy írjon az [email protected] e-mail címre.

Forrás: