Van még hal a vízben

Az utóbbi években folyamatosan nő a haltermelés Magyarországon – mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten az MTI-nek.

A szakember közölte: a múlt évben 22 500 tonna halat termeltek Magyarországon. Ebből a mennyiségből 15 500 tonna volt az étkezési hal. Magyarországon az évi átlagos halfogyasztás fejenként 4 kilogramm körül van, ebből 2,5 kilogramm az édesvízi hal.

A tógazdaságok területe Magyarországon az 1990-es 24 ezer hektárról mára 28 079 hektárra emelkedett.

A mostani uniós költségvetési időszakban a Halászati Operatív Program (HOP) finanszírozására a nemzeti forrással együtt 13 milliárd forint keretösszeg állt rendelkezésre. Ebből az összegből már 8 milliárd forintot kifizettek a halgazdálkodóknak. A kifizetett összeg mintegy háromnegyedét a tógazdaságok újjáépítésére és új halastavak létesítésére fordították.

A fejlesztéseket a következő uniós költségvetési ciklusban is folytatni szeretnék – mondta a vezérigazgató.

Lévai Ferenc megemlítette, tudomása szerint a szerdán kezdődő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) bemutatott élelmiszerek közül több haltermék is elismerést kap.

Forrás: