Ortopédiai beavatkozások: térdprotézis és csípőprotézis műtétek

Az ortopédia az orvostudomány egyik fontos ága, amely a mozgásszervi problémák kezelésére, diagnosztizálására és megelőzésére szakosodott. Az ortopédiai beavatkozások között kiemelkedik a térdprotézis és a csípőprotézis beültetése, amelyek elsősorban ízületi kopás vagy sérülések következtében válnak szükségessé.

A térdízület sérült részeit mesterséges implantátumokkal helyettesítik / Fotó: doktor24.hu

Térdprotézis műtét

A térdprotézis műtét során a térdízület sérült részeit mesterséges implantátumokkal helyettesítik. Ez a beavatkozás különösen fontos akkor, amikor az ízületi porc kopása olyan súlyos fájdalmakat és mozgáskorlátozottságot okoz, hogy a konzervatív kezelések már nem segítenek. A leggyakoribb ok az osteoarthritis, ami egy degeneratív ízületi betegség, de traumák vagy más sérülések is vezethetnek a térdprotézis szükségességéhez.

A műtét célja a fájdalom csökkentése, a térdízület mozgásképességének helyreállítása, és a páciensek életminőségének javítása. A beavatkozás során az orvos eltávolítja az érintett ízületi felületeket, és fém vagy műanyag protéziseket helyez be, amelyek visszaállítják az ízület funkcióit. A sikeres felépülés érdekében a műtét utáni rehabilitáció elengedhetetlen, amely több hetet vagy hónapot is igénybe vehet. A gyógytorna kulcsfontosságú a teljes mozgásképesség visszanyeréséhez, és hozzájárul ahhoz, hogy a páciensek gyorsabban térjenek vissza mindennapi tevékenységeikhez.

Csípőprotézis műtét

A csípőprotézis beültetése szintén gyakori ortopédiai műtét, amelyre akkor kerül sor, ha a csípőízület súlyosan károsodott, és a konzervatív terápiák már nem hatékonyak. A csípőprotézis célja a fájdalom enyhítése és a mozgás visszaállítása.

Az ortopédiai beavatkozásokról bővebb információért látogasson el a Doktor24 Ortopédia oldalára, ahol szakértők segítenek megtalálni a legmegfelelőbb kezelési lehetőséget.

(x)

Forrás: PR cikk