Laposabb has a célunk? – Ezt a 4 ételt kell kihagynunk! 2022-11-22 Blog, Diéta Megosztás: Tweet A fő mumus a feldolgozott hús Ma már nem újdonság, hogy a kiegyensúlyozott étkezés az egészséges élet és a fogyás kulcsa. A tápláló élelmiszerek jöhetnek, a feldolgozott ételek azonban károsak – a has méretére és általános egészségre egyaránt. Nézzük meg őket közelebbről! Napjainkban a legtöbb ember tisztában van azzal, hogy ha egészséges életvitelt szeretne folytatni, a kiegyensúlyozott táplálkozás az egyik legfontosabb dolog – s ezzel a fogyás is elérhető. Amellett, hogy tápláló élelmiszereket fogyasztunk, érdemes kerülnünk a feldolgozott ételeket. Miért? A feldolgozott ételek zsírt és kalóriát tartalmaznak, de nem szolgálnak megfelelő tápértékkel – számos egészségügyi probléma kockázatának tesznek ki bennünket. Különösen károsak azokra nézve, akiknek fogyás a céljuk. Lehetséges, hogy a legnyilvánvalóbb bűnösöket, így például a gyorsételeket és a burgonya chipseket már elhagytuk, ám előfordulhat, hogy nem vettünk figyelembe néhány alattomos ételt – így a különféle feldolgozott húsokat. Pár legrosszabb és leggyakrabban előforduló termék, amit érdemes kiiktatni: a szalonna, a csemegehús és az olyan, cső alakú hústípusok, mint a virsli és a kolbász – hívta fel a figyelmet Catherine Gervacio dietetikus, a Living.Fit munkatársa. Foto:123rf.com 1.Szalonna A szalonna rendkívül magas zsírtartalmú, ezért ez a feldolgozott hús komolyan kerülendő azok számára, akik a fogyást tűzték ki célul. „Valójában zsírnak tekinthető, a zsír tényleges húshoz viszonyított aránya miatt” – mutatott rá Gervacio. Egyetlen szelet szalonna 10,4 gramm zsírt tartalmaz és mindössze 3,84 gramm fehérjét. A zsír mennyisége igen magas, hozzájárul a 110 kalóriás kalóriamennyiséghez, ami már 2 szelet kenyérnek felel meg. „Ha szeretjük a szalonnás, tojásos és sajtos szendvicset, de nem szeretnénk egészségünket kockára tenni, jobb alternatíva a tofu vagy növényi bacon használata, mivel nincs benne koleszterin, az íze pedig hasonló a szalonnáéhoz” – javasolta a dietetikus. Foto:123rf.com 2.Felvágottak A feldolgozott csemegehús egy másik étel, amelyet érdemes elhagyni, ha laposabb has a cél. A löncshús, a sült marhahús például nagy mennyiségű zsírt tartalmaz. Az efféle húsok nagymértékben feldolgozottak, vagyis a bennük egyébként jelenlevő tápanyagok – például a B-vitaminok és a C-vitamin – nagy része elveszik a eljárás során. „Ez veszélyezteti az egészséges fogyást, befolyásolhajta ugyanis napi működésünkhöz és az anyagcseréhez szükséges tápanyagokat – magyarázza Gervacio. – A legjobb olyan sovány húsokat választani, amelyek frissen kaphatók, nem tartalmaznak látható zsírokat, kevés zsírral vagy teljesen anélkül készültek” – javasolta Catherine Gervacio. Fotó: 123rf.com 3-4.Virsli és kolbász Bár a cső alakú húsok finomak lehetnek, az egészség és a fogyás szempontjából nem javasoltak. Az efféle feldolgozott ételek zsírt és húst tartalmaznak, hogy ízesebbé tegyék őket. A zsírral sok kalóriát fogyasztunk el, ám nemcsak a zsírtartalom teszi egészségtelenné ezeket a húsokat. Közülük sokban találhatóak meg a nitritek, amelyek összefüggésben állnak a rákos megbetegedésekkel – hívta fel a figyelmet a dietetikus. Összességében tehát az a legjobb, ha ezeket a feldolgozott lehetőségeket kiiktatjuk az étrendből. „Feldolgozott húsok helyett válasszunk darált, sovány típusokat, ezeket főzzük meg a rendelkezésre álló fűszerekkel – javasolta Gervacio. – A 90 százalékban darált marhahús ugyanolyan ízletes, mint a kolbász, ha a piacon kapható kolbászfűszerrel készítik”. Sosem jó ötlet feldolgozott élelmiszerekkel feltölteni a hűtőt, a kamra polcait – súlyosan károsíthatják az egészséget. Mindig a teljes, tápláló ételek számítanak a legjobbnak, különösen, ha fogyás a cél. Természetesen, ha olykor-olykor megeszünk egy hot-dogot vagy pár szelet szalonnát, nem fogunk túlzottan meghízni egyik napról a másikra. Ha csak lehet tehát, cseréljük ezeket a feldolgozott ételeket sovány húsokra vagy növényi alapú fehérjékre. Meg fogunk lepődni, mekkora különbséget jelentenek. A MUFA avagy a Lapos Has Diéta – Valóban hatásos? Forrás: Adrina - napidoktor.hu