Top 10 ok, amiért a sütőtök kimondottan előnyös!

Csökkenti a magas vérnyomást és még fogyaszt is

A sütőtök nemcsak hangulatos őszi dekoráció. Remek ételeket készíthetünk belőle, s számos egészségügyi előny köszönhető neki. Lássuk, miért érdemes fogyasztani!

Ha eddig még nem volt gyakori zöldség a konyhában, idén érdemes próbát tenni vele! A sütőtök nemcsak hangulatos ősszel – kiváló ételeket, süteményeket készíthetünk belőle, egészségügyi előnyei pedig igencsak figyelemreméltóak.

Lássuk, mi mindent tesz a szervezetünkkel ez a mutatós zöldség!

1.Béta-karotinban gazdag: narancssárga rokonaihoz, a sárgarépához és az édesburgonyához hasonlóan a sütőtök is sok béta-karotint tartalmaz.

Ezt az antioxidánst A-vitaminná változtatja a testünk. A-vitaminra szükségünk van, hogy jól lássunk, hogy távol tartsuk a baktériumokat, sőt, ahhoz is, hogy szaporodási rendszerünk megfelelően működjön. Ezenkívül segít a szív, a tüdő, a vese és más szervek egészségének megőrzésében.

2.Élesíti a látást: a sütőtök komoly előnye, hogy jó hatással van a szemre. Segít, hogy egészséges legyen és tisztábban lássunk, különösen gyenge fényviszonyok mellett. Egy csészényi sütőtök az ajánlott napi A-vitamin bevitel 200 százalékát biztosíthatja.

3.Csökkenti a rák kockázatát: a sütőtök A-vitamin-tartalma egy másik nagy előnnyel is jár. Mérsékeli bizonyos rákfajták, így például a tüdő- vagy prosztatarák esélyét. Önmagukban az A-vitamin-kiegészítők nem nyújtanak ugyanolyan védelmet.

4.A sütőtök jó immunerősítő: a béta-karotinon kívül a sütőtök C-vitamint, E-vitamint, vasat és folsavat is rejt – ezek mindegyike erősíti az immunrendszert. Ha több tököt iktatunk az étrendünkbe, az immunsejtek jobban „dolgoznak” a kórokozók ellen, sőt, felgyorsul a sebgyógyulás is.

Foto:123rf.com

5.Segítséget jelent magas vérnyomás esetén: a sütőtök mély narancssárga színe azt is jelzi, hogy bőségesen rendelkezik káliummal – ami kulcsfontosságú a vérnyomás csökkentéséhez. Szintén előny, hogy a sótlan tökmagok is tele vannak ásványi anyagokkal és növényi szterolokkal, amelyek növelik a HDL-koleszterinszintet (avagy a „jó” koleszterint) és segítenek a vérnyomás mérsékelésében.

6.Káliumban gazdag: jó hír a sütőtök káliumtartalma kapcsán, hogy tanulmányok szerint a magasabb káliumszint csökkentheti a stroke, a vesekő és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ez azonban még nem minden: a kálium növelheti a csontok ásványianyag-sűrűségét, javítva az egészségüket.

7.Kisebb lehet a hasunk: komoly előny a sütőtök mellett, hogy ez a zöldség magas rosttartalmú és alacsony kalóriatartalmú.

Vagyis, jóllakottnak érezzük magunkat a fogyasztása után, anélkül, hogy növelnénk a napi táplálékfelvételünket. A tápanyagban gazdag sütőtök jó választás, ha egészséges dolgokat ennénk. Ráadásul, ha sok a rost az étrendünkben, az az emésztés egészségét is elősegíti.

8.Nyugodt alvást eredményez: a tökmag triptofánt tartalmaz – egy aminosavat, amely segít a szervezetnek a szerotonin nevű anyag előállításában. Amellett, hogy jó közérzetet ad, a szerotonin kulcsszerepet játszik a jó alvásban is.

sutotok1

Foto:123rf.com

9.Bőrnyugtató: a sütőtökben található béta-karotin antioxidáns ereje hatékonyan küzd az öregedés bőrre gyakorolt ​​hatásai ellen. Segít a gyulladás enyhítésében, ami nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá teszi a bőrt és a testet.

10.Segítség a szívnek: minél inkább nő a rostbevitel, annál kisebb a szívbetegség esélye. A sütőtök pedig bőségesen tartalmaz rostot. Ám nemcsak ezek gondoskodnak a szívükről: az A-vitamin és a kálium, amelyekhez a sütőtökkel hozzájutunk, szintén szerepet játszik a szív egészségének megőrzésében.

Melyik a legfinomabb sütőtök: kanadai, nagydobosi, hokkaido?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu