Egészséges a kuszkusz? – Top 5 ok, hogy fogyasszuk 2022-07-06 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Ásványi anyag-tartalma és immunerősítő szerepe is jelentős Ma már az egész világon elterjedt csemege a kuszkusz. De mennyire egészséges ez a feldolgozott gabonatermék és melyek az előnyei? Egykor észak-afrikai csemegeként tartották számon a kuszkuszt, ma azonban már az egész világon fogyasztják. Valójában egy feldolgozott gabonatermék, kis durumbúza- vagy búzadara golyócskákból készítik. A kuszkusznak három fajtája van: a marokkói, az izraeli és a libanoni. A marokkói kuszkusz a legapróbb, egyúttal a legkönnyebben elérhető változat. Az izraeli (gyöngykuszkusz) méretét tekintve a szemes borshoz hasonló, főzni hosszabb ideig szükséges. Általában diósabb ízű és rágósabb az állaga. A három fajta közül a libanoni kuszkusz a legnagyobb, s ezt kell a leghosszabb ideig főzni. A kuszkusz számos egészségügyi és táplálkozási előnnyel bír. Foto:123rf.com 1.Sok benne a szelén Ez a kuszkusz egyik legfontosabb tápanyaga. Egy csészényi, azaz 157 gramm kuszkusz az ajánlott napi bevitel több mint 60 százalékát fedezi. A szelén nélkülözhetetlen ásványi anyag, sok-sok egészségügyi előnye van. Erős antioxidáns, amely segít a szervezetnek a sérült sejtek helyreállításában és csökkenti a gyulladást. Szerepet játszik a pajzsmirigy egészségében is – annak megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, védi a károsodástól a pajzsmirigyet és hozzájárul a hormontermeléshez. A kuszkusz a benne levő szelénen keresztül mérsékelheti a szívbetegségek kockázatát. Enyhíti a szervezetben a gyulladást és az oxidatív stresszt. Antioxidáns funkciója segíthet csökkenteni a plakk és a „rossz” (LDL) koleszterin felhalmozódását az artériafalakon és vénákon. 2.Mérsékelheti a rák esélyét A szelén járul hozzá a rák kockázatának mérsékeléséhez is a kuszkuszban – ami e csemege szintén komoly előnye. Egy 69 tanulmány áttekintését tartalmazó jelentés – mely több mint 350 ezer ember bevonásával készült – kimutatta, hogy a vér magas szelénszintje védelmet nyújthat bizonyos rákos megbetegedések ellen, bár a hatás inkább a szelénben gazdag ételek fogyasztásával volt összefüggésbe hozható és nem a kiegészítők szedésével. Egyes tanulmányok ugyanakkor kimondottan kapcsolatba hozták a szelénhiányt a prosztatarák fokozott rizikójával. Érdemes tudni azt is, hogy – kombinálva azt C- és E-vitaminnal – a megfelelő mennyiségű szelén fogyasztása csökkenti a dohányosok tüdőrák-kockázatát. Foto: pixabay.com 3. Erősíti az immunrendszert A kuszkusz előnye az immunrendszer erősítése is, a benne levő szelénnek köszönhetően. Ez az antioxidáns azzal mérsékeli a gyulladást és erősíti az immunitást, hogy csökkenti az oxidatív stresszt a szervezetben. Tanulmányok alapján a megnövekedett szelénszint a vérben fokozza az immunválaszt– miközben a hiány károsíthatja az immunsejteket és a működésüket. Emellett a szelénnek fontos szerepe van a C- és az E-vitamin regenerációjában, melyek elősegítik az immunrendszer hatékonyságát. Minden, amit tudni kell a Gyors és a lassú felszívódású szénhidrátokról 4. A kuszkusz kiváló növényi alapú fehérjeforrás A testünk nagyjából 16-20 százaléka fehérje, ami aminosavakból tevődik össze. Utóbbiak szinte minden anyagcsere-folyamatban részt vesznek a szervezetben. Igen lényeges tehát, hogy állati és/vagy növényi eredetű fehérjéket fogyasszunk. A kuszkusz remek növényi alapú fehérjeforrás: egy csészényi, azaz 157 grammos adaggal 6 gramm fehérjét eszünk meg. Az állati fehérje minden esszenciális aminosavat tartalmaz, amit a testünk nem tud előállítani, így az teljes értékű fehérjévé válik. Érdemes tudni, hogy a legtöbb növényi alapú fehérje nem tartalmazza az összes esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben. Leszámítva a szóját, a quinoát és néhány más növényi fehérjeforrást ezek hiányosak. A vegetáriánus és vegán étrendben különösen nélkülözhetetlen a növényi alapú fehérje, így a kuszkusz optimális ételválasztás. Fontos azonban kombinálni más növényi fehérjékkel, hogy valamennyi esszenciális aminosav biztosítva legyen. A magas növényi alapú fehérjéket tartalmazó étrendeket korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a stroke, a rák és a szívbetegség okozta halálozás alacsonyabb kockázatával. Így készítsd el a kuszkuszt! 5. A kuszkusz könnyen elkészíthető A kuszkusz nagy előnye, hogy használható a tészta egészséges alternatívájaként, mivel teljes kiőrlésű lisztből készül. A más típusú tészták többnyire jóval finomítottabbak. Ha megfelelően főzzük, a kuszkusz könnyű táplálék. Ráadásul hajlamos átvenni más összetevők ízét, ezzel rendkívül sokoldalúvá válik. További előny, hogy egyszerű elkészíteni. A boltban árusított nyugati változat előre van párolva és szárítva, vagyis csak vizet kell adni hozzá vagy húsleves alaplét – majd felforralni és villával megpuhítani. A kuszkusz adható salátákhoz, húsokhoz, zöldségekhez, köretként is tálalható. Néhány hátránya is van A kuszkusz fogyasztása előtt ugyanakkor néhány dolgot érdemes figyelembe venni. Magas gluténtartalmú terméknek számít. Mivel a kuszkusz búzalisztből készül, van benne glutén, tehát gluténallergiában vagy -intoleranciában szenvedők nem ehetik. A kuszkusz növelheti a vércukorszintet. Noha korlátozott mennyiségben tartalmaz vércukorszint-csökkentő fehérjét, szénhidráttartalma meglehetősen magas, csészénként (157 grammonként) 36 gramm. Ha más fehérjeforrásokkal vagy oldható rostban gazdag élelmiszerekkel együtt esszük, a kuszkusz ideális a vércukorszint kiegyensúlyozására. Alacsony benne az alapvető tápanyagok mennyisége. A kuszkusz tartalmaz némi rostot, káliumot és más tápanyagokat, de nem tekinthető ezek tekintetében jó forrásnak. A teljes kiőrlésű gabonában és a búzában levő rostok prebiotikumként működnek: segítik az emésztést és a bélrendszer általános egészségét. A teljes kiőrlésű gabonák, például a quinoa, a barna rizs és a zab azonban jobb rostforrás a kuszkusznál – ha választani lehet. A káliumban gazdag étrend javíthatja a véráramlást és csökkentheti a stroke előfordulásának esélyét. Míg a kuszkuszban kis mennyiségben megtalálható a kálium, a gyümölcsök és a növényi eredetű élelmiszerek – így az avokádó, a banán vagy a burgonya – sokkal jobb káliumforrásnak számítanak nála. Forrás: