Montenegró – ahol gyógyít a természet

Köztudott, hogy az utazás, a megszokott környezetből való kiszakadás gyógyír a léleknek, a szellemnek és a testnek is. Nem véletlen, hogy olyan nagyon vágyunk rá. Egy utazás ezért felér egy terápiával; az is biztos, hogy minél távolabbra utazunk, számunkra minél ismeretlenebb kultúrával találkozunk, a jó értelemben vett sokk-hatás annál nagyobb lesz és ez jól is van így. Egy idegen ország számunkra új szellemisége gyógyítóan hat elménkre, agyonhajszolt idegrendszerünkre, de az egészen biztos, hogy kiszakít a korábbi állapotunkból. Ha ezt a hatást a helyi természeti adottságok felfedezésével kiegészítjük, egészen biztos a regenerálódás.

A Fekete hegyek országa, Montenegró igazán szerencsés természeti adottságait tekintve, amelyek remek lehetőséget kínálnak arra, hogy bebarangoljuk. Szinte minden domborzati formával rendelkezik; gazdagon megáldott folyókkal és tavakkal, égig érő hegyekkel és nem utolsó sorban a mesés Adriai tengerrel, amely az ország nyugati partját szegélyezi. A kis országon belül három klíma: a mediterrán, a kontinentális és a hegyvidéki, ezen belül a szubalpin is megtalálható, mindez egy-két órás utazási távolságon belül. Mindenkinek azt ajánljam, hogy fedezze fel, hiszen amellett, hogy kiváló nyári vakációt tervezhetünk ide, ugyanakkor a hegyekben a természetjárók, a túrázók, a hegyi sportok szerelmesei, úgymint kerékpározók, raftingolók, télen a síelők és snowboardosok is megtalálják a kedvükre való helyszínt és terepet.

Montenegróba rendkívül hamar, alig több, mint egyórás repülőúttal utazhatunk ma már, ami komoly szempont az utazás szervezésekor. A transzfer időket hozzáadva sem fárasztó az utazás, az országnak akármelyik szegletébe is megyünk, hiszen nincsenek nagy távolságok. Montenegró remek nyári vakáció helyszín.  De nem csak az.

A Kotori-öböl a Lovcenről

A Kotori-öböl a Lovcenről

Hív a természet

Kóstoljunk bele tehát az itt oly gyönyörű természetbe. Az első felfedezni valónk a Lovcen Nemzeti Park, amely a Lovcen hegyet és 900 négyzetkilométeres körzetét jelenti a mediterrán és a szárazföldi klíma határán. A túra jeepekkel a Kotor-öbölből indult. Nos, az egészen biztos, hogy át kellett értékelnünk a magasságok és mélységek fogalmát, amint ezen az első túrán részt vettünk és megismertük a festői Montenegrónak ezt az arcát is. Félúton megálltunk néhány fotó kedvéért az egyik kanyarban és már innen is gyufásdoboznyinak láttuk azt a tengerjárót az öbölben, amely mellett nemrégen eljöttünk. Sofőrjeink mosolyogva intenek, hogy ez még semmi, várjuk csak meg, milyen lesz fentről. Egyik szerpentin a másik után, úgy tűnt, sohasem lesz vége a kiváló minőségű, ámde elég keskeny utakon való kanyargásnak.

De egyszer csak véget ért és ha eddig nem lett volna világos számunkra, hogy miért jöttünk ide, hát most az lett. A látvány egyszerűen lélegzetelállítóan szép. Mintha repülőből látnánk a meseszép Kotor-öblöt és az őt körülölelő festői hegyvonulatokat azokkal a sűrű, sötét színű erdőkkel, amelyről talán az országot Crna Gora vagy Montenegro névre keresztelték. Mindenesetre Stefan Milutin 1276-ban kiadott oklevele említi így először a tájat, amely talán az inspirációt adta. A fenséges szépségű Lovcen Nemzeti Parkban 1300 növény, 200 madárfaj van jelen, a két legmagasabb pontja a Lovcen hegynek a Stirovnik a maga 1749 és a Jezerski 1657 méterrel. Meg kell említeni az itt található egykori híres püspök, II. Petar Petrovic Njegosról elnevezett mauzóleumot, amely itt található. A helyszín kiválóan alkalmas gyalogos és kerékpár túrák szervezésére, mi magunk is találkoztunk túrázókkal a hegyoldalakon.

A Piva Nemzeti Park - alul a Piva tó

A Piva Nemzeti Park – alul a Piva tó

Lenn a tónál

Folytassuk a páratlan természeti csodák felfedezését, a Shkodrai tónál. A tó és környéke 1983. óta Nemzeti Park, méltán. Festői szépségét nehéz szavakkal leírni, talán a cikk fotói adnak némi képet róla. Nem véletlenül írtam, hogy „lenn a tónál”, hiszen a Balkán félsziget legnagyobb tava, amely egy szubmediterrán területen fekszik a montenegrói és albán határon, a tengerszint alatt 5 méterrel terül el és mindössze 18 ezer éves. Európa egyik leggazdagabb madár populációját találjuk itt, kétszázhetven fajjal, ezért madárles túrákra kiválóan alkalmas a helyszín. A sirályok, gémek mellett rendkívüli, hogy egy pelikán csapat is él itt, amely Európában már igen ritka. Ezentúl ötven emlős és halfaj is lakója a tónak. Felszíne nyáron 370, télen 540 négyzetkilométernyi.

Vize folyamatosan frissül, mintegy két évente teljesen megújul, úgy, hogy nagyrészt a Moraca folyó szállítja ide a legtöbb vizet, de a Dinári hegység karsztforrásai is táplálják. A tó vize pedig a Buna folyó által kerül az Adriai-tengerbe.

A tavat könnyű megtalálni, félúton van Podgorica és Bar között, a tengerparttól szinte egy ugrásnyira. Közúton és vasúton is megközelíthető. Remek programokat lehet ide szervezni, nyáron 27 fok feletti a víz melegsége. Mélysége átlagosan mindössze 5 méter, de egyes vízszint alatti forráspontokon eléri a 40-60 métert is.

A Piva tó

A Piva tó

A Piva Nemzeti Park

Nos a kellemes tavi hajókázós nap után vegyük ismét a hegyek felé az irányt. A szubalpin klímával rendelkező Piva Nemzeti Parkban ismét szembesültünk az elképesztő magasságokkal és mélységekkel. A hegyek elérhetik az 1700 métert is, sok helyen havasak a hegycsúcsok így júniusban is, a réteken alpesi virágok és növényzet. A Piva Nemzeti Parkban található a csodaszép kék vízű Piva tó, melyre letekintettünk a szédítő magasságból. A tó mesterségesen készült 1970-ben úgy, hogy a Piva folyóra hatalmas duzzasztógátat építettek, amely Európában a legnagyobb ilyen építmény. A kanyon 900 méteres körülötte és a korábban a tó helyén álló falu épületeit egyszerűen felhelyezték a hegyoldalra ahogy helyi kísérőnk meséli. A tó kristálytiszta, mélysége 80-100 méter, és komoly energiaforrás a környék és az ország lakóinak. Lehetőség van itt csónakázni, fürödni, sőt hidroplánnal megcsodálni a lenyűgöző szépségű tájat.

Ulcijn homokos partja a Karisma Hotelben

Ulcijn homokos partja a Karisma Hotelben

A homokos tengerpart

Nos, tudjuk, hogy az Adriai-tenger keleti partja nagyrészt köves, hol kisebb, hol nagyobb kövek borítják a partvidéket. Van azonban egy kivétel és ez itt található Montenegróban, mégpedig az ország részén Ulcinj városkánál, ahol mintegy 12 kilométernyi homokos föveny szegélyezi a partot. Több strand közül is lehet választani. A hangulat itt lényegesen nyugodtabb, mint a többi nagyvárosi partszakaszon, aki pihenni szeretne azoknak ajánlom ezt a vidéket. Itt is megvan a történelmi óváros, és kevés az úgynevezett bulizós helyszín.

Mindenki megtalálhatja a kedvére való egyéb szórakozási, túrázási, kirándulási lehetőségeket ezen az oldalon

Szöveg és fotók: Szeszler Szilvia

Forrás: