A képzelt barátok is ugyanolyan jóbarátok?

Ha az emberiség történelmét vagy akár a televíziózás történetét tekintjük, a tévéműsorok igény szerinti visszanézése viszonylag új jelenség. De az ösztönünk, hogy újra és újra ugyanazokhoz a történetekhez forduljunk, az emberi tapasztalat része – mondta Shira Gabriel, a Buffalói Egyetem pszichológiaprofesszora, aki azt kutatja, hogy a tévéműsorok nézése hogyan erősítheti az összetartozás érzését.

Őseinknek nem voltak éles karmaik vagy vad fogaik, hogy elhárítsák a potenciális fenyegetéseket; a túléléshez egymásra kellett támaszkodniuk – olvasható a Time honlapján megjelent tanulmányban. „Az emberi történelem során, a világ minden ismert helyén az emberek közösségekben éltek” – ismertette mondja Gabriel.

Foto:pixabay.com

Úgy véljük, hogy az emberek úgy fejlődtek ki, hogy van egy olyan mechanizmus, amely más emberekhez vonzza őket. Ez a késztetés tette az embereket társas lényekké, és azt eredményezte, hogy jutalmazottnak és boldognak érzik magukat, amikor társas interakciókat folytatnak” – tette hozzá.

Abban az időben, amikor ez az ösztön az emberekben kialakult, nem létezett televízió, könyvek és magazinok. Gabriel feltételezi, hogy a fiktív karakterek ezért tudnak annyira hasonlítani a valódi barátokra. „Az embereknek nem igazán volt okuk arra, hogy kifejlesszenek egy olyan mechanizmust, amely különbséget tesz az életünkben élő valódi emberek és a képzeletünkben valóságossá váló emberek között.

Ezért Gabriel szerint az emberek nem igazán tesznek különbséget a kettő között – ami azt jelenti, hogy az összetartozás iránti igényünket úgy tudjuk kielégíteni, hogy ezeken a narratívákon keresztül érezzük magunkat kapcsolatban más emberekkel.

Foto:123rf.com

Gabriel szerint a tévéműsorok újranézése a kikapcsolódás érdekében szintén vigaszt nyújthat.

Az általa és a mások által végzett kutatások azt találták, hogy amikor az emberek újra megnézik kedvenc tévéműsoraikat, úgy érzik, hogy egy másik világba kerültek. Ezáltal kevésbé érzik magukat magányosnak, amikor ezeket a műsorokat nézik.

Ez tulajdonképpen nagyon egészséges része annak, hogy a modern világban megőrizzük erős önérzetünket és kapcsolataink érzését” – fogalmazott a műsorok újra nézéséről.

Íme néhány előnye annak, ha újra és újra egy szeretett tévéműsort néz:

1., Jobban fogja érezni magát

Az új tévéműsorok nézése nagy figyelmet igényel. Új karakterekkel kell megismerkednie, új fiktív univerzumokra kell ráhangolódnia. Ez sok lehet, ha éppen kimerült. Amikor az emberek kimerültnek érzik magukat, a régi tévéműsorok újra nézése új energiával töltheti fel őket – mondja Jaye Derrick, a Houstoni Egyetem pszichológiaprofesszora.

2., Nem fog csalódni

Tanulmányok kimutatták, hogy amikor az embereket választás elé állítják, hogy kipróbáljanak valami újat, vagy folytassák egy meglévő szokásukat, akkor inkább a változatlan dolgok megtartása mellett döntenek. Ezt azért tesszük, mert a már meglévő szokásaink fenntartása csökkenti a szorongás vagy csalódás kockázatát.

Egy 1988-as tanulmány mutatta ki, hogy az ismerős dolgok iránti preferencia az oka annak, hogy az emberek hajlamosak ugyanabban az élelmiszerboltban vásárolni és ugyanazokat a tételeket rendelni egy menüből; jó eséllyel ezek a dolgok megfelelnek az elvárásainknak. Egy új üzlet kipróbálása vagy egy új termék rendelése növeli az elégedetlenség esélyét.

Foto:123rf.com

3., Élvezni fogja a közösség érzését

Közösségi életünk nem korlátozódik a barátokkal és a családdal való személyes kapcsolatokra. A narratívák és a paraszociális kapcsolatok – amelyek olyan emberekhez való egyoldalú kötődések, akiket nem ismerünk, például híres emberek, vagy akik esetleg nem is létező, fiktív szereplők – szintén szolgálhatnak társadalmi célt.

A tévéműsorok újra nézésének varázsa abban rejlik, hogy az elutasítás veszélye vagy a valós életben történő interakció beütemezésének gondja nélkül adhatják meg a mások társaságának melegségét – állapította meg egy 2021-es kutatás.

Létezik barátság férfi és nő között?

Az a képesség, hogy a fiktív elbeszélésekre támaszkodhatunk a kényelem és a közösség érzése érdekében, a pszichológusok csak szociális nassolásnak nevezik: gyors, pozitív napi interakciók, amelyek az összetartozás és a kapcsolat érzését közvetítik.

Természetesen a fiktív szereplők nem helyettesítik a valódi barátokat. Viszont ha egy kicsit magányosnak érezzük magunkat, vagy hiányzik a valahová tartozás érzése, az olyan interakciók, mint például egy tévéműsor megnézése egy szereplővel, segíthetnek abban, hogy jobban érezzük a kapcsolatot más emberekkel.

Forrás: Hirado