Mérgező növények a kertből – Melyek lehetnek ezek?

Sokunk kertjében teremnek mérgező növények és vannak köztük olyanok, melyek egyben gyógynövények is. 

De mielőtt megismernénk őket, álljon itt néhány elsősegélynyújtási alapelv növényi mérgezés esetén! 

Mérgezés gyanúja esetén a beteget orvosi ellátásban kell részesíteni! Amíg ez nem lehetséges, addig el kell végezni az elsősegélynyújtás fő feladatait.

 

gyöngyvirág, gyógynövény

Fotó: 123rf.com

Ezek általánosságban a következők:

  • A még fel nem szívódott méreganyag eltávolítása a szervezetből (hánytatás, hashajtás).
  • A szervezetbe jutott, és még fel nem szívódott méreganyag közömbösítése.
  • A mérgező növény fel nem szívódott hatóanyagainak eltávolítása. 

Hánytatás

A hánytatás előtt egy pohár langyos, konyhasós (NaCl), vagy keserűsós (Na2SO4) vizet itatunk a mérgezést elszenvedett személlyel. Mindkét szerből 1 evőkanálnyit tegyünk a vízbe. A hánytatás legegyszerűbb módja a garatfal mechanikus ingerlése például mutatóujjal. Hánytatás ellenjavallt eszméletlen betegnél, mivel a hányadék könnyen a légutakba juthat és fulladást okozhat.

Hashajtás

A mérgező növény még fel nem szívódott méreganyagainak gyors kiürítésére a legmegfelelőbb a sós hashajtás, amit glaubersóval, vagy keserűsóval kell végezni. Egy csésze vízbe 1-2 evőkanállal teszünk. Olajos hashajtó (pl. ricinusolaj) sok esetben ellenjavallt, mert elősegítheti a zsíroldékony hatóanyag felszívódását (pl. szantonin esetében).

Minden más feladat az orvosokra hárul (pl. gyomormosás).

A mérgező növény fel nem szívódott méreganyagainak közömbösítése

Ezek a közömbösítő anyagok a mérgező növény még fel nem szívódott hatóanyagait abszorbeálják, vagy lecsapják.

Aktív szén adagolása

A carbo activatus, aktív szén képes megkötni a növényi mérgeket. Tabletta, és kapszula formájában is kapható aktív szén, ilyenkor a dózist lehetőleg maximáljuk. Ha por formájában áll rendelkezésre, akkor pedig ún. szuszpenziót készítünk belőle: 2-4 evőkanál szénport 1/2 liter vízzel elkeverve és összerázva. Ebből kis pohárkákkal itatunk a beteggel. A szén a felületén megköti a növényi mérgeket.

fekete bodza, gyógynövény, mérgező növény

Fotó: 123rf.com

Mérgező növény fel nem szívódott mérgeinek kicsapása

Ismertek olyan általános közömbösítő szerek (antidotum), melyek a növényi mérgeket kicsapják a gyomorban, azután azokat hashajtókkal és hánytatókkal eltávolíthatjuk.

Ilyen péládul a tojásfehérjés víz, melynél 4-5 tojásból nyert fehérjét 1 liter vízzel elkeverünk. Ez az elegy kicsapja az alkaloidákat, ugyanakkor bevonja a gyomor és a nyelőcső nyálkahártyáját felmaródás és gyulladás esetén. Erre a célra a tej is alkalmazható.

A tea és a kávé  csersavtartalmánál fogva kicsapja az alkaloidokat, illetve ellensúlyozza a központi idegrendszeri bénító hatását.

Mely növények mérgezőek, melyek akár a kertünkben is előfordulhatnak? A linkre kattintva megtudhatjuk >>

Forrás: Naturportál