Használd! Ezek a zöldségek teszik különlegessé a szendvicsed 2022-03-10 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Ami a zöldségevést illeti – a szüleidnek igaza volt. Jót tesznek neked! Ez valószínűleg felnőtt fejjel már téged sem lep meg. A legtöbben tudjuk, hogy a zöldségek (és gyümölcsök) fogyasztása egészséges szokás. Ennek ellenére a legtöbben nem teszünk semmit annak érdekében, hogy tudatosan beépítsük ezeket az étrendünkbe. Minden zöldség beleszámít a napi kvótába: ez magában foglalja a keményítőtartalmúakat (például a burgonyát), a leveles zöldeket, a friss és a fagyasztott zöldségeket is. Foto: edenkert.hu Miért nem érdemes kihagyni az étrendedből a zöldségeket? Kiváló vitamin- és ásványi anyag-források. Nem találsz jobb tápanyagforrást, mint a gyümölcsök és zöldségek, amelyek tele vannak A-, C- és E-vitaminnal, valamint magnéziummal, cinkkel, foszforral és folsavval. Kipróbálhatsz olyan erős ízeket, mint a hagyma, az olajbogyó és a paprika, vagy enyhébb ízeket, például a gombát és a kukoricát. Az édes ízekhez a gyümölcsök, például az ananász, a szőlő vagy a szilva passzolnak inkább, míg a citrom és a grapefruit savanyúbb. Rengeteg rostot tartalmaznak. A legtöbb gyümölcs és zöldség sok rostot tartalmaz, amelyek javítják a bélrendszer egészségét. A rostban gazdag zöldségek közé tartozik az articsóka, a zöldborsó, a brokkoli és a karfiol. Vörös hús, feldolgozott hús – mégsem egészségtelen? Alacsony kalóriatartalmúak és alacsony zsírtartalmúak. Átlagosan a gyümölcsök és különösen a zöldségek nagyon alacsony kalória- és zsírtartalmúak, ami azt jelenti, hogy többet ehetsz belőlük, hogy jóllakott legyél anélkül, hogy aggódnod kellene a plusz kalóriák vagy a zsírok miatt. Segítenek az egészség megőrzésében. Mivel alacsony a telített zsír-, só- és cukortartalmuk, a gyümölcsök és zöldségek egy jól kiegyensúlyozott étrend részét képezik, amely segíthet a fogyásban vagy megelőzheti a súlygyarapodást. Ezenkívül segíthetnek a gyulladás csökkentésében, valamint a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében is. Friss, fagyasztott, konzerv, szárított – MINDEN formában tápláló. Bár lehet, hogy a friss gyümölcsöt és zöldséget részesíted előnyben, táplálkozási szempontból nincs sok különbség, ha összehasonlítjuk a fagyasztott, konzerv vagy szárított termékeket. Valójában a legtöbb fagyasztott és konzerv terméket a betakarítást követő órákon belül feldolgozzák, így a tápérték gyorsan rögzítésre kerül. Bármennyire igyekszel beépíteni a vitamindús zöldségféléket az étrendedbe, magában nem szívesen eszed meg őket, ételekben pedig a tányér szélén végzik? Próbáltál már ínycsiklandozó szendvicseket készíteni belőlük? Ezek a zöldségek elképesztően finomak szendvicsekben Gondoltál már arra: hogy megbolondítsd valamivel a reggel percek alatt elkészített szalámis szendvicsedet? hogy valami különlegeset adj hozzá a melegszendvicshez amelyet vacsorára készítesz? hogy a gyermekeid uzsonnájába egy kis plussz vitamint kellene csempészned? A legegyszerűbb módja annak, hogy rostokat, vitaminokat és ízeket adjunk a szendvicshez, ha feldobjuk néhány zöldséggel. Néhány remek feltétet, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálni: Paradicsom – szinte érezzük az illatát: Alacsony a kalóriatartalmú, és C-vitaminban gazdag, ahogyan káliumban, folsavban és K-vitaminban is. Sok erős antioxidánst, likopint is tartalmaz, amely számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a szívbetegségek kockázatának csökkentését. Frissítő és ízletes kiegészítője szinte bármilyen szendvicsnek, próbáld csak ki! Saláta – friss és ropogós: A leveles zöldek és zöldségek jó forrása a természetes rostoknak, amelyek segítenek csökkenteni a rossz koleszterinszintet és szabályozni a vércukorszintet. Egy napi adag saláta segíti az egészséges zsírok bevitelét, miközben a kedvenc szendvicsedet is feldobja. Hagyma – elengedhetetlen hazai íz: A hagyma antioxidánsokat és olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek leküzdik a gyulladásokat. Gondolj csak a hagymateára, amely a legmakacsabb náthát is akár néhány óra alatt eltünteti. Rengeteg típusa közül biztosan te is megtalálod azt, amelyik a legjobban ízlik neked: mi a póréhagymára esküszünk! Olajbogyó – nem csak az olasz tésztákba: Az olívabogyó gazdag E-vitaminban és más antioxidánsokban, amelyek segíthetnek csökkenteni az olyan egészségügyi állapotok kockázatát, mint a cukorbetegség és a szívbetegség. Mi leginkább tonhallal szeretjük párosítani – verhetetlen kombináció! Csírák – érdemes megízlelned: Remek forrása a növényi fehérjéknek, rostoknak és egészséges zsíroknak, a magnéziumnak, cinknek, tiaminnak, folsavnak, káliumnak és foszfornak is. Egyesek azt mondják, hogy a búzacsíra segíthet az immunitás erősítésében, valamint a szív és a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében is. Mi szendvicskrémek tetején fogyasztjuk legszívesebben! Avokádó – az örök klasszikus: Az avokádó az egyszeresen telítetlen zsírok és az E-vitamin kiváló forrása, valamint jó folsavforrás is. Ezenkívül több oldható rostot és ásványi anyagot is tartalmaz, mint más zöldségek, beleértve a vasat, a rezet és a káliumot. Az avokádókrém szinte biztosan feldobja a te kedvenc kenyérfélédet is! Mit tehetsz még azért, hogy egészségesebbek legyenek a szendvicseid? Így hozhatod ki a maximumot a szendvicseidből Annak érdekében, hogy a szendvics alacsony kalória- és zsírtartalmú legyen, használj alacsony kalóriatartalmú krémeket. Majonéz helyett érdemes egy avokádót pépesíteni, és egy kis sóval és borssal ízesíteni. Ugyanolyan krémes állagú, mint a majonéz, magas zsír-/kalóriatartalom nélkül. A szendvics elkészítésekor használj sovány húsokat, például pulykát, csirkemellet vagy sovány sonkát, tonhalat. A rossz kenyér választás megsemmisítheti az egész koncepciót. Maradj távol a szokásos fehér kenyértől, amely kevésbé vagy egyáltalán nem tartalmaz rostot, és válassz teljes kiőrlésű kenyeret. Meg fogod tapasztalni, hogy ez még ízesebbé teszi szendvicsét, és tovább segíti a jóllakottság érzését. A pita egy másik nagyszerű lehetőség, különösen tonhalhoz vagy csirke salátához ajánlanánk. Foto: edenkert.hu Ha nem bíznád magadra a szendvicsek elkészítését.. Az Oryx ízek egy családi vállalkozás, termékeik pedig hosszú távú kísérletezések eredményei: szendvicseik, hidegtálaik és falatkáik bármely eseményre felhelyezik a koronát. Céljuk, hogy mindenkinek magas szintű kulináris élményt tudjanak nyújtani, kiváló minőségű, művészi, kézműves megjelenéssel. Számukra az a legfontosabb, hogy tökéletes elégedettséget tudják nyújtani minden kedves vásárlónknak. Építsd be a zöldségeket az ételkészítési szokásaidba, hogy biztosan elegendő vitaminhoz, rosthoz és tápanyaghoz juthass még akkor is, ha az egész napos rohanás közben csak egy szendvicsre jut időd. Forrás: https://napidoktor.hu/index