10 tipp – Őszi szuperételek, amik tutira segítenek a betegségek elkerülésében 2021-10-08 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Zöldségektől a teáig Újra itt az ősz – ilyenkor érdemes feltöltenünk szervezetünket értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, melyek segítenek a megfázás, nátha, vírusos betegségek megelőzésében is. Íme az őszi szuperételek, melyekre nagy szükségünk lehet! Az ősz beköszöntével ismét előkerülnek a szezon kedvencei, ám ezeken a zöldségeken és gyümölcsökön kívül számos olyan őszi szuperétel akad, amelyet nem hagyhatunk ki étrendünkből, ha célunk az egészség megőrzése. Az utóbbi másfél évben zajló pandémia okán az érdeklődés középpontjába került az immunrendszer, illetve az immunrendszer támogatásának lehetőségei. Mit (t)ehetünk az immunrendszerünk támogatásáért? Az őszi szuperételek nemcsak azért előnyösek, mert rendszeres fogyasztásukkal elkerülhetjük a nátha, influenza, vírusos megbetegedések kialakulását. Segítenek a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatok, a magas vércukorszint és koleszterinszint megelőzésében, antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően pedig az ártalmas szabad gyökök ellen is tesznek. Milyen őszi szuperételek fogyasztása ajánlott? A zöldségek között kiemelten javasolt az egyébként is szezon-kedvenc sütőtök, valamint az édesburgonya. Nagy mennyiségű C-vitaminnal látnak el bennünket, ami különösen fontos ősszel, de kalciumban és káliumban is gazdagok. Foto:123rf.com Együk a karfiolt, a kelkáposztát, a fodros kelt és a brokkolit. Nemcsak antioxidáns- és rostdús táplálékok, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk is jelentős. Foto:123rf.com A hagyma sem maradhat ki az őszi szuperételek sorából. Csaknem mindegy, hogy milyen fajta. Természetesen kiemelendő közülük a fokhagyma, de a vörös- és a lilahagyma vagy a metélőhagyma is igen értékes étel. Vegyületeik segítenek megelőzni a rákot és a szívbetegségeket, májtisztító hatásúak. Fotó: 123rf.com Bár erős színe miatt nem mindenki kedveli, a cékla is kiváló őszi étel. Nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, valamint béta-cianint, amellyel nemcsak daganatellenes hatással bír, hanem a születési rendellenességek megelőzéséhez is hozzájárul. Hüvelyesek közül a bab kiemelten ajánlott. Sok rostot, folsavat, fehérjét rejt, ráadásul ebben az értékes szénhidrátban jelentős mennyiségű antioxidánst is találunk. Foto:123rf.com A gyümölcsök sorában kimondottan az őszi szuperételek közé sorolandó a szőlő. Egyébként is szívesen fogyasztjuk ebben az időszakban, de talán még inkább rájárunk, ha tisztában vagyunk azzal, milyen értékes a belseje. A szőlő az antioxidáns (polifenol) tartalma mellett sok C-vitaminnal, B1- és B6-vitaminnal látja el a szervezetet. A gyümölcsben rezveratrol van, amely komoly gyulladáscsökkentő hatással bír, rákellenes és szintén jelentős antioxidáns. A zöldségek és a gyümölcsök mellett kiemelkedő őszi szuperétel az olíva olaj. Érdemes étrendünk részévé tenni ezt az antioxidáns-gazdag, egyszeresen telített zsírokból álló olajat, amely – miképpen arra a mediterrán étrend kiváló példa – nagymértékben mérsékeli a különféle szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának esélyét. Foto:123rf.com S hogy milyen őszi itallal egészíthetjük ki mindezt? Tökéletes a tea. Gyakran ajánlott meleg ital a zöld tea, melyből naponta akár több csészével is elkortyolhatunk. Híresen jó azonban a fekete tea is. Mindkettő tartalmaz katekineket, melyek szervezetünkre nézve igen előnyös antioxidáns vegyületek. Nemcsak a szív egészség megőrzését segítik elő, a vérrög-képződést is megelőzik. Érdemes tehát belőlük naponta kortyolgatni. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php