A bornak is kell cégér – különösen, ha az egészségről szól

A kissé reklám ízűnek tűnő megállapítás nem hirdetésből való, hanem a hazai májkutatás három évvel ezelőtt elhunyt professzorának az egyik emlékezetes megállapítása. Fehér János belgyógyász publikus témái között a bor kultúrájával és gyógyító szerepével is foglalkozott, orvostörténeti kutatások és saját orvosi tapasztalatainak felhasználásával. Jól ismerte az alkohol májkárosító hatását, mindemellett azonban a veszélyes szabadgyökök kutatójaként számos megállapítása vált ismertté a mérsékelt borfogyasztás kedvező élettani hatásairól.

A nemzetközileg elismert gasztroenterológus-hepatológus kutatásai megerősítették a több európai országban, többek között a nagy borkultúrával rendelkező Franciaországban és Olaszországban elvégzett vizsgálatokat, melyek megállapítása alapján bizonyos életkor fölött, az elsősorban étkezésekhez rendszeresen fogyasztott bor, késlelteti – a nők és férfiak körében – a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, csökkenti a szívinfarktus előfordulásának a gyakoriságát.

Két évtizeddel ezelőtt, egy népszerű francia televíziós műsorban számoltak be arról, hogy a franciáknak rendkívül jó a szívük  annak ellenére, hogy viszonylag magas zsírtartalmú a táplálkozásuk – mindez részben a magas vörösbor fogyasztásuknak köszönhető. Később egy amerikai egyetemi tanulmány is megerősítette, hogy a rezveratrol, a vörösbor alkotóelemének magas dózisa egerekben kalóriacsökkentést eredményez, és részben ez is lehet a magyarázata a francia paradoxonnak.

bor

A tudósok világszerte elfogadják, hogy az oxidatív szabad gyökök virulensek a sejtek DNS-ének károsításában, megnehezítve a helyes DNS-másolódást. A tudomány azt mutatja, hogy a rezveratrol egyike a rendelkezésre álló legjobb szabadgyök-pusztítóknak. „Semmi még csak közel sem ér a rezveratrolhoz” – hangsúlyozzák egyre többen mostanában a témához kapcsolódó tudományos körökben, akik a rezveratrolt nagy felfedezésnek tartják.

A vörösbor egészségügyi előnyeire végzett további kutatás megmutatta, hogy a rezveratrol maga nem magyarázza meg teljesen a francia paradoxont, és azt jelzi, hogy egyéb fő összetevők szinergikusan összedolgozhatnak a rezveratrollal, hogy hatékonyságát fokozzák. Ezért más kiegészítőkkel, például az Eternityben található a kvercetin, a katekinek és más polifenolok keverékével nagyszámú génnel lépnek  reakcióba, ezzel az energetikai lehetőségeket jó hatásfokkal tudják kihasználni.  A szív- és érrendszeri betegségek megelőzését célzó kulturált, mérsékelt alkoholfogyasztás eredményességét – a naponta elfogyasztott italok minősége és mennyisége mellett – más tényezők is befolyásolhatják.

Fehér professzor több tanulmányában utalt az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) ajánlására, miszerint a huszadik életévüket (!) betöltött egészséges felnőttek részére az elfogadható alkoholfogyasztás napi mennyiségének felső határa maximum negyven gramm tiszta szesz. A statisztikák szerint ennek a mennyiségnek a rendszeres napi fogyasztása 25 év múltán sem okoz alkoholos májkárosodást (40 gramm alkoholt tartalmaz 1 dl whisky, 4 dl bor, kb. 1,5 üveg sör). Ez az érték a felső határ, vagyis nem arról van szó, hogy ennyi lenne a feltétlenül ajánlott, hanem arról, hogy ez még nem hat károsan. A bor mellett vagy helyett ma már rendelkezésünkre állnak azok a táplálék kiegészítőknek nevezett élelmiszerek, amelyek élettani hatása megegyezik a legjobb borokéval, alkohol tartalmuk azonban csekély vagy nincs is.

Forrás: