Így szárítsuk a levendulát 2021-07-11 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Erős illatú lila virágai nyáron jelennek meg hosszú szárú álfűzéreken, amint ezek alsó része nyílni kezd, begyűjthetjük a virágokat és kezdődhet a szárítása. Számtalan felhasználási módja közül bemutatjuk a legpraktikusabbakat. Fotó: 123rf.com A levendula Dél- Európában, Ázsia nyugati tájain és Kelet -Indiában vadon terem. Mára a nemesített változatokat termesztik, hazánkban kerti dísznövény, de Oroszországban, Bulgáriában és Franciaországban a kozmetikai ipar által hasznosított nagyon értékes termény. Az 1-3% illóolajat tartalmazó növény javát parfümökben, dezodorokban és szappanokban hasznosítják. A Földközi tenger környékén grillezett ételek, sültek saláták fűszereként is közkedvelt. Nyáron frissen, télen szárítva. Latin neve lavare, azaz mosni szóból származik. Az esszenciát a frissen vágott virágok desztilálásával nyerik. Eredetileg mediterrán növény és már az ókorban felismerték a lazító hatását, ezért a fürdő vizekhez adagolták. Aki szereti a levendula illatát, és a látványát a kertjében, ideje hogy a konyhában is kipróbálja ezt a finom illatos virágot. Bemutatjuk a levendulás cukor és só elkészítését és receptjét. Levendulás só és cukor készítése A középkorban a kolostorok kertjének kedvelt gyógynövénye volt. Fájdalomcsillapítóként és sebek gyógyítására használták. Az aromaterápia kialakulását is a levendulától eredeztetik. Egy bizonyos Gottefosse, francia vegyész munka közben csúnyán megégette magát, és kínjában a levendula illóolajába nyomta az ujját enyhítésül. Az ujja gyorsan gyógyult, ezért elkezdte vizsgálni a növény olaját és hatásait. Foto:pixabay.com Levendula szárítása A késő ősszel egyszerű tőosztással egy bokorból akár hármat is csinálhatunk. A kerten kívül magasabb balkonládában, a teraszon pedig akár cserépben is megél 20 évig is, ha szereti a helyét. Szereti az erős napsütést, nem igényel különösebb gondoskodást, tűri a szárazságot, forróságot. A teljesen kinyílt virágokat szüretelhetjük, a szárat tőből vágjuk le. (2021-es levendulaszüret itt) Az alacsony bokrok rendszeres nyírással szépen formázhatók és ha az elnyílt virágokat nyár elején levágjuk, azzal egy nyár végi virágzásra ösztönözzük növényünket. Levendula buzogányt a frissen szedett szárakból lehet fonni A levágott szárakat csokorba kell kötni. A napfény innentől fogva már károsan befolyásolja a csokor színét és illatát, ezért árnyas, szellős helyen felakasztva szárítsuk. A levendula kis csokrokba kötve, fejjel lefelé lógatva érdemes megszárítani Fontos, hogy a száradás viszonylag gyors lehessen, és a csokrok belseje is kapjon levegőt. Ha a virág kézzel elmorzsolható, a szár pattanva eltörhető, akkor tökéletes munkát végeztünk. Ha szárítás után lemorzsoljuk, és jól zárható üvegbe tesszük a virágokat és a leveleket, akkor használhatjuk a limonádé, pezsgő, száraz fehér bor, sütemények, lekvárok ízesítésére. (egy-két virágot néhány percre az italba áztatunk) Foto:edenkert.hu Fűszerkeverékekben is közkedvelt. Gyakran elegyítik kakukkfűvel, bazsalikommal, majoránnával. Forrás: Napidoktor.hu