Melyik a legjobb tűzifa? Így vásároljunk, hogy spóroljunk! 2021-01-13 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Az égő fa tulajdonságait csak a száraz fa esetében érdemes tanulmányozni, mert a frissen kivágottnak magas a nedvességtartalma, ezért alacsony fűtőértékkel rendelkezik vagyis égéskor kevés hőt áraszt. Melyik fa hogyan ég? Ugyanolyan fűtőérték érdekében a száraz fából kevesebbet kell eltüzelnünk, mint az azonos fajtájú nedvesebbikből. (De ezt úgyis mindenki tudja.) Egyes fafajták jobban égnek, míg mások nehezebben, de mindenképpen előnyös, ha felvágjuk, és darabokban tüzeljük el a rendelkezésünkre álló mennyiséget. *A csillaggal jelölt fafajták manapság már ritkán fordulnak elő, esetleg öreg erdőkben vagy régi birtokon találhatók csak meg. Lássuk, milyen tulajdonságaik vannak az egyes fafajtáknak, hogyan égnek, és mekkora hőt árasztanak, ha tűzifaként használjuk őket? Foto:123rf.com Legjobb tűzifák Akácfa – Lassan ég, és jó meleget áraszt, de fojtó füst is fejlődik égés közben. Almafa – Nagyszerű tűzifa. Lassan és folyamatosan, kis lánggal ég, nag y hőt áraszt, valamint az illata is kellemes. Babér – Pompás a lángja. Bodzafa – Égési szempontból középszerű, gyorsan és füstölögve ég, és kevés a hője is. Bükkfa – Égési tulajdonságaiban megközelíti a kőrisfát, tehát jó tűzifának, de nem ad akkora hőt, és frissen kivágva pedig alig ég. *Cédrusfa – Csak kiszárítva használható. Pattogva és sercegve ég, kis lánggal, de sok hőt ad, és az illata is nagyon jó. Cseresznyefa – Lassan ég, és jó meleget áraszt, ezenkívül kellemes az égő fa illata is. Diófa – Égés közben kellemes illatot áraszt, és jó a fűtőértéke is. Duglászfenyő – Kis lánggal ég, és gyenge hőt ad. Égerfa – Gyenge hő, hamar elég.. Fenyőfa – Jól ég, de pattogva. A bő gyantájú selyemfenyő pedig vidám, kék lángjaival melenget, miközben beszívhatjuk kellemes illatát is. Fűzfa – Gyengén és kis lánggal ég, ha száraz, akkor is szétszórja a szikrákat. Galagonya – Az egyik legjobban égő fajta. Lassan ég, jó a fűtőértéke is, és csak gyengén füstöl. Gyertyán – Majdnem olyan jó, mint a bükk. Hársfa – Gyengén ég, kevés hőt ad. Juharfa – Jó tűzifa. Kökény – A galagonyáéhoz hasonló égési tulajdonságokkal rendelkezik. Kőrisfa – A legjobban égő fafajták egyike, úgy a láng, mint hő szempontjából. Ha szükséges frissen kivágva is használható tüzelőfaként. Körtefa – Jó hő- és kellemes illatforrás. Lucfenyő – Túl gyorsan ég el, és sok szikrát szór szét.. Magyal – Jól ég, ha ki van szárítva. Mogyoró – Jó a fűtőértéke. Foto:pixabay.com Nyárfa – Gyengén ég, de elfogadható meleget ad. Nyírfa – Gyorsan elég, de elegendő hőt áraszt, és az illata is kellemes. *Platánfa – Tetszetősen ég, de ha nagyon száraz szikrázva lángol. * Rhododendron – A vastag, öregebb ágak jól égnek. Szilfa – Ha a szilfagomba megtámadta, nem a legjobb tűzifaként. Előfordul, hogy füstölögve ég. Ha este egy nagy hasáb szilfát rakunk, akkor még reggel is lesz parázs a kályhában. Szilvafa – Jó hő- és illatforrás. *Tiszafa – Az egyik legjobb tüzelőanyag, lassan ég, és nagy hőt áraszt, az illata is kellemes. Tölgyfa – Fanyar füstöt árasztva gyengén ég, de a nagyon régi, száraz tölgyfa lassan ég el, nagy hőt áraszt, és csak egy kevés hamu marad utána. Vadgesztenye – Magas a fűtőértéke, de pattogva ég, miközben parázsló forgácsdarabokat szór szét. Vörösfenyő – Sercegve ég, jó illatot és meleget áraszt. Forrás: edenkert.hu