Így kell helyesen szárítani a tűzifát

A száradás szempontjából nem mindegy, hogyan vágjuk fel a tűzifát, vagy hol tároljuk. Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni a tűzifák szárításáról.

Tűzifa szárítása: 5 dolog,amire figyelni kell

1. A tűzifát tavasszal vagy kora nyáron vágjuk ki, hogy legalább 6-9 hónapig száradjon. Ha ősszel vagy télen vágjuk ki, akkor csak a következő évben lesz elég száraz a felhasználáshoz. Egyes fafajták, például a tölgy vagy a nagyobb fadarabok száradása akár egy évig vagy tovább is eltarthat.
2. Első alkalommal vágjuk és hasítsuk fel a fát a megfelelő méretűre és hosszúságúra a fatüzeléshez. Így nagyobb felületet kap, így gyorsabban szárad. Ráadásul így máris felhasználásra kész.
3. A frissen vágott tűzifa szárításához a legjobb hely a szabadban van. Ha egyenesen a faházba rakod, kétszer annyi idő (18-24 hónap) alatt szárad ki, mert nem szárítja a nap és a szél.
4. A tűzifát egy sorban, a földtől magasan halmozzuk fel, hogy a nap és a szellő ki tudja szívni a nedvességet a vágott végekből. A legtöbb fa nedvességtartalma vágáskor 30-50%-os, és 15-20% körülire kell csökkentenie, mielőtt hatékonyan elégethetjük. A túl nedves fa sok füstöt termel, már ha egyáltalán elég, akkor kevés hőt termel, vagy egyáltalán nem termel hőt.
5. A száradó tűzifát fedetlenül is hagyhatjuk, de segít, ha van fölötte valami például egy egyszerű tető raklapokból, zsindelyből.

tzifa_tzifa_aprtsa_tzifa_trolsa

 

Honnan lehet megtudni, hogy elég száraz-e a tűzifa?

1. Sokkal könnyebb lesz a súlya, és esetleg kifehéredett a színe a frissen vágott fához képest, ráadásul a kérge általában könnyen lehámlik.
2. Lehetnek repedések a szálak végén, de ez a fától függ.
3. A vágott végeket melegnek és száraznak fogjuk érezni, szemben a frissen vágott hideggel és nedvességgel.
4. Ha két száraz fadarabot egymáshoz ütögetünk, a hang üreges lesz – a nedves fa tompa puffanást ad.
5. Dobjunk egy kis darab tűzifát egy izzó, forró tűz parazsába – a nedves fa sisteregni fog, a száraz fa 1 percen belül lángra kap.

Melyik a legjobb tűzifa? Így vásároljunk, hogy spóroljunk!

Keményfa vagy puhafa jobb tűzifának?

A leghosszabb ideig égő, a legtöbb hőt termelő tűzifa keményfa lesz. A keményfák olyan fák, amelyek valamilyen héjjal rendelkező magvak (pl. makk, alma) termésével szaporodnak, és lombhullató fák. A fa nehezebb, mint a puhafa, és hosszabb ideig tart a száradása (kb. 18 hónap).

 

campfire-g1dfd182ed_1280

 

A puhafák örökzöldek, és magjaiknak nincs héjuk, pl. a fenyők. Azért használják őket az emberek, mert általában könnyebb őket vágni és hasítani, és gyorsabban száradnak (6-12 hónap alatt). Azonban sokkal gyorsabban égnek, mint a keményfák, így körülbelül kétszer annyi tüzelőre van szükség ugyanannyi hő előállításához.

Plusz tipp: A puhafáknak is megvan a maguk helye – könnyebben égnek, így használhatod őket a tűz alapfájaként, hogy gyorsan felforrósodjon, majd keményfát adj hozzá, hogy sokáig tartsd a meleget.

Foto:edenkert.hu

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.