Hogyan gyógyít a chia?

A Salvia columbariae, vagy ismertebb nevén chia, magyar neve spanyol zsálya.

A növény apró fekete-fehér magja az inkák, maják, aztékok és az amerikai őslakosok értékes élelmiszere volt. A magjának fogyasztása hosszan tartó energiaszint-emelkedést okoz, ezért “indián futóételnek” is nevezték. A zsályafélék családjába tartozik és csodaszernek tartják. Lássuk, miért!

A chia szó, azték chian – szóból származtatható, jelentése olajos. A Salvia columbariae törzse rövid, kopasz. Levelei hosszúkásak, tojásdad alakúak. Liláskék virágai júliustól- szeptemberig nyílnak, az apró fekete-fehér magok pedig augusztustól szeptemberig érnek.

A chia magja csodaszer, mert:

2x annyi proteint tartalmaz, mint bármely más gabonamagnak
5x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
2x több káliumot tartalmaz, mint a banán
3x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának
3x több vasat tartalmaz, mint a spenót

Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Gazdag niacinban, tartalmaz thiamint, cinket, kálciumot és mangánt.

chia virága

Foto: edenkert.hu


A chia teljes értékű fehérjeforrás

Tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. A sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője, az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására. Bőven találhatók benne emésztést segítő rostok. A magok felszívják a vizet, és finom gélt képeznek. A chia rendkívüli antioxidáns hatású.

Felhasználása:

Könnyen tárolható, akár évekig megőrzi ízét, illatát, tápértékét. A chia minden olyan receptben használható, amelyben a lenmag. Az íze kellemes. Könnyen lehet más ételekkel elegyíteni, mert az íze nem hangsúlyos és nem változtatja meg azok zamatát. Kiváló szószokhoz, vajhoz, pudinghoz, shake-hez adva. Növeli az ételek tápértékét. Magja darálva sütemények tésztájához is adható. A csíráztatott magok kiválóak salátákhoz, vagy szendvicsbe. Üdítő ital is készíthető belőle, ha a magokat hideg vízbe áztatjuk. A megpirított magokból nagyon finom pép készíthető, amit még forró állapotában kell vízzel felönteni, majd turmixolni. A levelét – a zsályához hasonlóan – fűszerként használják.

Chia magok

Foto:edenkert.hu


Fogyókúra chia módra

Hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva, növeli azok tömegét, de a kalóriáját nem. Ezért ha a diétás mennyiségű ételeket dúsítjuk chia maggal, akkor az étel térfogatát megnöveli és jóllakottság érzetet is kelt, valamint tápanyagokban gazdag táplálékhoz juthatunk a használatával.

A chia egyéb előnyei

Növeli az állóképességetszabályozza a vércukorszintetgyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.

A chia gél lelassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakítását. Az elfogyasztott ételből az emésztés során az energia folyamatosan, egyenletesen szabadul fel, ezért a cukorbetegek számára nagyon értékes táplálékkiegészítő. A chia mag proteinje nem tartalmaz glutént, ezért a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A chia fogyasztása megakadályozza a kiszáradást, főként a megerőltető tevékenységek alatt. Energiával lát el, és a tápanyagai könnyen beépülnek a szervezetbe. Segít eltávolítani a bélrendszerben felhalmozódott salakanyagokat.

 

chia

Foto:pixabay.com

 

 

Chia puding: 1,5 kanál chia mag+1 dl tej+ édesiítőszer+ összekeverni; 1 nap állni hagyni

 

A chia eredményesen alkalmazható…

Pajzsmirigy problémák, cukorbetegség, hypoglykémia, gyomorégés, reflux betegség esetén, valamint a koleszterinszint-csökkentésére. Fertőtlenítő hatású, a láz csillapítására is alkalmas. A magkását borogatásként fertőzésekre alkalmazzák. A magok a szemek tisztítására is használhatók. A szembe rakva, serkenti a könnytermelést, közben a fertőzést, gyulladást  is csökkenti.

Fontos! Ne együk mértéktelenül, mert…>>

Forrás: www.rawreform.com

Forrás: edenkert.hu