Hogyan gyógyít a chia? 2020-12-14 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A Salvia columbariae, vagy ismertebb nevén chia, magyar neve spanyol zsálya. A növény apró fekete-fehér magja az inkák, maják, aztékok és az amerikai őslakosok értékes élelmiszere volt. A magjának fogyasztása hosszan tartó energiaszint-emelkedést okoz, ezért “indián futóételnek” is nevezték. A zsályafélék családjába tartozik és csodaszernek tartják. Lássuk, miért! A chia szó, azték chian – szóból származtatható, jelentése olajos. A Salvia columbariae törzse rövid, kopasz. Levelei hosszúkásak, tojásdad alakúak. Liláskék virágai júliustól- szeptemberig nyílnak, az apró fekete-fehér magok pedig augusztustól szeptemberig érnek. A chia magja csodaszer, mert: 2x annyi proteint tartalmaz, mint bármely más gabonamagnak5x több kalciumot tartalmaz, mint a tej2x több káliumot tartalmaz, mint a banán3x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának3x több vasat tartalmaz, mint a spenót Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Gazdag niacinban, tartalmaz thiamint, cinket, kálciumot és mangánt. Foto: edenkert.hu A chia teljes értékű fehérjeforrás Tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. A sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője, az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására. Bőven találhatók benne emésztést segítő rostok. A magok felszívják a vizet, és finom gélt képeznek. A chia rendkívüli antioxidáns hatású. Felhasználása: Könnyen tárolható, akár évekig megőrzi ízét, illatát, tápértékét. A chia minden olyan receptben használható, amelyben a lenmag. Az íze kellemes. Könnyen lehet más ételekkel elegyíteni, mert az íze nem hangsúlyos és nem változtatja meg azok zamatát. Kiváló szószokhoz, vajhoz, pudinghoz, shake-hez adva. Növeli az ételek tápértékét. Magja darálva sütemények tésztájához is adható. A csíráztatott magok kiválóak salátákhoz, vagy szendvicsbe. Üdítő ital is készíthető belőle, ha a magokat hideg vízbe áztatjuk. A megpirított magokból nagyon finom pép készíthető, amit még forró állapotában kell vízzel felönteni, majd turmixolni. A levelét – a zsályához hasonlóan – fűszerként használják. Foto:edenkert.hu Fogyókúra chia módra Hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva, növeli azok tömegét, de a kalóriáját nem. Ezért ha a diétás mennyiségű ételeket dúsítjuk chia maggal, akkor az étel térfogatát megnöveli és jóllakottság érzetet is kelt, valamint tápanyagokban gazdag táplálékhoz juthatunk a használatával. A chia egyéb előnyei Növeli az állóképességet, szabályozza a vércukorszintet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében. A chia gél lelassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakítását. Az elfogyasztott ételből az emésztés során az energia folyamatosan, egyenletesen szabadul fel, ezért a cukorbetegek számára nagyon értékes táplálékkiegészítő. A chia mag proteinje nem tartalmaz glutént, ezért a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A chia fogyasztása megakadályozza a kiszáradást, főként a megerőltető tevékenységek alatt. Energiával lát el, és a tápanyagai könnyen beépülnek a szervezetbe. Segít eltávolítani a bélrendszerben felhalmozódott salakanyagokat. Foto:pixabay.com Chia puding: 1,5 kanál chia mag+1 dl tej+ édesiítőszer+ összekeverni; 1 nap állni hagyni A chia eredményesen alkalmazható… Pajzsmirigy problémák, cukorbetegség, hypoglykémia, gyomorégés, reflux betegség esetén, valamint a koleszterinszint-csökkentésére. Fertőtlenítő hatású, a láz csillapítására is alkalmas. A magkását borogatásként fertőzésekre alkalmazzák. A magok a szemek tisztítására is használhatók. A szembe rakva, serkenti a könnytermelést, közben a fertőzést, gyulladást is csökkenti. Fontos! Ne együk mértéktelenül, mert…>> Forrás: www.rawreform.com Forrás: edenkert.hu