Top 10 – A teafilter meglepő előnyei

A szemduzzanat enyhítésétől a komposztálásig

Amennyiben a nem elégséges éjszakai alvás miatt duzzadt a szemünk, hamar segíthet néhány koffeintartalmú teazacskó. Nemcsak ez a jótékony hatás azonban a teafilter előnye.

A teafilter számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik – miután megittuk a teát, természetesen! Az elfogyasztott ital az elsőszámú jótékony dolog, ám a tea zacskóját is többféle módon hasznosíthatjuk.

Lássuk a teafilter előnyeit!

1. Szemduzzanat megszüntetése: ha kevés alvás után szemünk duzzadt és karikás, egy-egy koffeines teafilter sokat segíthet. A használt teazacskókat tegyük hűtőbe pár percre, hogy kissé lehűljenek, majd feküdjünk le és helyezzük őket a szemünkre 5 percre. Ennyi máris enyhítheti a duzzanatot, összehúzva az ereket. Ha nincs használt teafilterünk, újakat áztassunk meleg vízbe, mintha csak teát készítenénk, majd rakjuk a hűtőbe és alkalmazzuk a leírtak szerint.

Fotó: 123rf.com

2. Segít a bőrgondokon: a teafilter előnye, hogy akkor is bevethető, ha mérges növénybe botlottunk és viszkető, fájdalmas kiütések gyötörnek. A használt teazacskó enyhíti a gyulladást és megnyugtatja a bőrt. Kutatások szerint a fekete teával készített nedves kötések egyéb bőrproblémákon is segítenek, olyan állapotok esetén, amelyek viszkető kiütést, például arc dermatitis-t okoznak.

3. Kisebb sérülések kezelése: a fekete tea a fájdalom csökkentésében, az apró karcolások vagy zúzódások okozta duzzanatok enyhítésében szintén segítséget jelent. Nyissuk ki a teazsákot, gőzöljük a teát és hagyjuk kihűlni, majd nyomjuk rá néhány percre a sérült területre.

4. Rovarcsípések ellen: a teafilter előnye, hogy rovarcsípés esetén a fájdalmat és a viszketést is képes mérsékelni. Nedvesítsük meg a teazacskót, csavarjuk ki és helyezzük a fájdalmas területre 15-20 percre.

5. Fogfájást enyhít: talán meglepő, de a teafilter előnyei közé sorolható a fogfájás csökkentése is. Egy meleg mentatea zacskója a fogra és az ínyre helyezve segítséget jelenthet, amíg nem jutunk el a fogorvoshoz. A teában levő sav ezenkívül segítheti a véralvadást. Harapjunk rá tehát egy teafilterre, ha foghúzás után enyhíteni szeretnénk a fájdalmunkat.

6. Enyhíti a szoptatás miatti komforttalanságot: a teafilter borogatásként alkalmazható a melleken, ha a szoptatás során fájnak a mellbimbók. Kutatások szerint érdemes a teazacskót meleg vízzel benedvesíteni, kifacsarni a felesleget és 15 percre a fájdalmas területre helyezni azt napi 4 alkalommal: fokozhatja a véráramlást és elősegítheti a gyorsabb gyógyulást.

7. Kidugítja a pórusokat: a zöld tea leveleiből készült arcradír mélytisztítást végezhet a zsíros bőrön és segíthet megszabadulni a mitesszerektől. Vagyis, érdemes egy teazacskót felbontani, kiszórni tartalmát és 1 teáskanálnyi levelet összekeverni egy kis vízzel, hogy paszta állagot érjünk el. Óvatosan dörzsöljük a pasztát az érintett bőrfelületre, majd öblítsük le kézmeleg vízzel. Ezután szárítsuk meg arcunkat és használjunk hidratáló krémet.

Fotó: 123rf.com

8. Anyagok festése: a teafilter előnye, hogy lehet velük ruhát festeni. A tea növényt évszázadokon át alkalmazták erre a célra (is). A teazsákok természetes festékként használhatók új ruhaszínek létrehozásához, különösen a pamutból készült anyagok esetében. Vegyük ki a tealeveleket a zacskóból, s annyi vízzel melegítsük fel, amennyi elfedi őket. Nagyjából 1 óra után, ha a levelek kifakultak, szűrjük le őket. Ami megmarad, az a festék.

9. Növények gondozása: a növényeknek nitrogénre van szükségük az egészséges növekedéshez – ez a DNS alapvető építőköve. A teában pedig nagyon sok van belőle. Tanulmányok rámutattak, hogy a használt tealevelek földdel keverve segítik a növénygyökerek gyorsabb növekedését, de növelhetik a növényekben zajló kémiai anyag termelődését is.

10. Komposzt-összetevő: miután a tealevelek hasznosak a növények növekedéséhez, remek összetevők lehetnek a komposztban. Igyekezzünk azonban csak olyan formában adni a teát a halomhoz, hogy műanyag biztosan ne legyen benne, hiszen az nem bomlik le.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. Jáger László

    Tea,kávé,cukor ,rum bum!!!Ennyit az előnyeiről
    barátilag
    J.L.