Próbáltad már? – A teafilter 10 meglepő felhasználási módja

Nemcsak a szem alatti táskák ellen jó

Előfordult már, hogy teafilter után nyúltunk, ha csökkenteni akartuk a szemünk alatti duzzanatot? Nemcsak erre a célra jó. Íme, mi mindenre használható ez a könnyű és természetes módszer!

A teafilter alkalmazása több szempontból is előnyös. Magát a teát jóízűen megisszuk, majd ha kicsit kihűtjük a filtert, legalább tízféle célra használhatjuk.

Lássuk, melyek ezek!

1.A szem alatti duzzanat enyhítése: klasszikus házi praktika, hogy a koffeines teafiltert kissé lehűlve a szemek alá helyezzük. 5 perc alatt csökkennek a szem alatti táskák, mert összehúzódnak a vérerek.

2.Bőrbetegségek kezelése: ha valamilyen mérgező növénybe botlottunk vagy már jó ideje küzdünk viszkető, fájdalmas kiütésekkel, a fekete teával átitatott fürdővíz segíthet a gyulladás enyhítésében és a bőr megnyugtatásában. A fekete teával készült nedves borogatás kutatások szerint jól használható más bőrproblémák ellen is, amelyek viszkető kiütést okoznak – mint például az arcbőrgyulladás.

Foto:123rf.com

3.Kisebb sérülések kezelése: a fekete tea felhasználásával készült kötözés, borogatás segíthet enyhíteni a fájdalmat és a kisebb karcolások vagy zúzódások okozta duzzanatot. Nyissuk ki a teászacskót, forrázzuk le vízzel a teát és hagyjuk kihűlni, majd nyomjuk a sérült területre néhány percre.

Fotó: 123rf.com

4.Bogárcsípés esetén is segít: a teafilter enyhítheti a fájdalmat és a viszketést, ha egy bogár megcsípett minket. Nedvesítsük meg a teazacskót, csavarjuk ki és hagyjuk az érintett bőrterületen 15-20 percig.

5.Enyhíti a fogfájást: egy meleg borsmenta teafilter némi enyhülést nyújthat fogfájás esetén, ha azt a foghoz és az ínyhez nyomjuk. A teában lévő sav pedig segíthet a véralvadásban. Ha tehát teafilterre harapunk, segíthet a foghúzás utáni vérzés szabályozásában.

6.Szoptatás esetén enyhíti a kellemetlen érzést: a teafilter borogatásként szolgálhat a szoptató anyáknak – enyhíti a mellbimbók fájdalmát. Kutatások szerint érdemes kipróbálni a módszert: nedvesítsük meg meleg vízzel a teazacskót, nyomjuk ki belőle a felesleget, majd napi négyszer 15 percre borogassuk vele a mellbimbókat. Fokozhatjuk a véráramlást és így gyorsabban gyógyulhat.

Fotó: 123rf.com

7.Bőrradír zöld teából: a zöld tea leveleiből készült bőrradír mélyen tisztítja a zsíros bőrt és segít megszabadulni a mitesszerektől. Tépjünk fel egy teafiltert, majd keverjük össze az 1 teáskanál levelet egy kevés vízzel, amíg pasztát nem kapunk belőle.

Finoman dörzsöljük át a pasztával a területet 2-3 percig, majd öblítsük le langyos vízzel. Ezután szárítsuk meg az arcunkat és használjunk hidratáló krémet.

8.Ruhák festése: növényeket évszázadok óta alkalmaznak ruhák és textíliák színezésére, ez alól a tealevél sem kivétel.

A teafilterek használhatók természetes festékként, különösen a pamutból készült anyagok esetében.

Ehhez vegyük ki a teát a zacskóból, melegítsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Nagyjából 1 óra múlva, amikor a levelek kifakultak, szűrjük ki a leveleket. Ami megmarad, az festék.

A brazil menta tea természetes fájdalomcsillapító

9.Turbózzuk fel a növényeket: a növényeknek nitrogénre van szükségük az egészséges növekedéshez – ez a DNS-ük alapvető építőköve. A tealevélben sok van belőle. Tanulmányok szerint a használt tealevelek talajjal keverve elősegíthetik a hajtások és a gyökerek gyorsabb növekedését és fokozhatják a vegyszertermelést a növényekben. Alkalmazzuk tehát a teafiltert erre a célra is!

10.Dobjuk a teafiltert komposztba: mivel jó hatással vannak a növények növekedésére, a tealevelek nagymértékben hozzájárulnak a komposzthalom kialakításához.

Ha a teazacskókat is beledobjuk, az segíthet megelőzni a felesleges pazarlást. Számos teafilterben van ugyanakkor kis mennyiségű polipropilén. Ezt nem lehet lebontani, vagyis csak olyanokat használjunk, amelyekben nincs műanyag.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.