Körülbelül nyolc napig etessük a kovászt, ha kenyeret akarunk sütni 2020-04-23 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A kovász nagyon érzékeny, kellő gondossággal kell vele bánni. A jó kovász enyhén savanykás illatú, állaga a galuskatésztáéra hasonlít. Érettségét a megfelelő idejű etetéssel, itatással tarthatjuk fent. A kellően érett kovász alkalmas arra, hogy élesztő nélkül süssünk vele kenyeret. A kovász egy előtészta, amely liszt és víz felhasználásával természetes élesztőgombák és tejsav-, ecetsav-baktériumok felszaporításával készül. A kovász nyolc-tíz nap alatt éri el a megfelelő, sütésre kész állapotot, ezután erre kovászolunk rá, azaz etetjük és itatjuk a kovászunkat. Ekkor szaporítjuk fel a megfelelő mennyiségre – olvasható Tóthné Libor Mária a Limara pékség gasztroblogján. Tóthné Libor Mária a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, alaphelyzetben azt szokta tanácsolni, hogy aki életében először szeretne kenyeret sütni, az egyszerűbb recepttel kezdje, amibe nem szükséges kovász. Azonban most az élesztőhiány, illetve a sok szabadidő miatt nyugodtan bele lehet vágni a kovászkészítésbe. Körülbelül nyolc nap a kovász elkészítése Felhívta a figyelmet arra, hogy a kovászkészítés körülbelül nyolc napot vesz igénybe, és az elkészült kovászt folyamatosan gondozni és etetni kell, mint egy kisgyereket, ahhoz hogy életben tartsuk azt. „A kovász elkészítéséhez fogunk egy tisztára mosott üveget, hűvös időben érdemes meleg vízzel jó alaposan átöblíteni” – mondta Tóthné Libor Mária. Hozzátette, ebbe az üvegbe teszünk harminc gramm lisztet, ha lehet rozs- és kenyérlisztkeveréket. A liszthez hozzáadunk harminc gramm meleg vizet. Ezt a keveréket jól összekeverjük, majd az üveg tetejét rátesszük, de csak lazán, hogy a levegő bejusson az üvegbe. Melegen kell tartani a kovászt Hűvös időben az üveget érdemes konyharuhába betekerni és berakni egy zárt térbe egy pohár meleg vízzel, mivel a kovászkészítéshez körülbelül 26 fokos melegre van szükség. Ezután körülbelül egy napig hagyjuk pihenni a kovászt, majd egy nap után, ha apró buborékok látszanak a masszán, akkor haladhatunk tovább, ha nem látunk buborékokat, akkor még hagyjuk további tizenkét órát pihenni, ugyancsak meleg helyen. Ha megjelentek a buborékok, akkor a kovászból vegyünk ki harminc grammot, amihez adjunk ugyancsak harminc gramm lisztet és harminc gramm meleg vizet. Ezt keverjük össze, majd tegyük le pihenni. Ezután tizenkét óránként ismételjük meg ezt a műveletet, nagyjából nyolc napon keresztül. „Nyolc nap után érik meg a kovász arra, hogy kenyeret lehessen sütni belőle” – mondta Tóthné Libor Mária. Hozzátette, a kenyérsütéshez kiveszünk egy adag kovászt, a maradékot pedig tovább etetjük. Forrás: https://napidoktor.hu/index