Le a cukorral! Édesítés mesterfokon 2019-11-16 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Bevalljuk, vagy sem, az idei óraátállítás meglehetősen rosszul esik legtöbbünknek. Olyan sokáig élvezhettük az őszi napsugarakat, hogy a hirtelen beköszöntő hűvösebb idő és a korai sötétedés gyakran lehúz és rosszkedvűvé tesz bennünket. A napirendünk szerint délután 5-től este 8-ig még bőven van dolgunk, bevásárolunk, hozzuk-visszük a gyerekeinket, találkoznánk a barátainkkal, sportolnánk, és ez már mind-mind a fénytelen időszakra esik. Ilyenkor gyakran megesik, hogy a szervezetünk szinte önkéntelenül édes ízek után kiált, kell a vigasztalás. Köztudott ugyanis, hogy az édességek fogyasztása boldogsághormont termel az agyban, így megnyugtat és javítja kedélyünket. További érdekesség, hogy az édességek utáni erős vágy utalhat cink- és B-vitamin-hiányra, és erős kimerültségre is. Mielőtt azonban a bonbonosdoboz után nyúlnánk, álljunk meg egy pillanatra. Amúgy is a nyakunkon van a karácsonyi lakomák ideje, a finom falatok csábítása, érdemes hát a cukorfogyasztási szokásainkat egy kicsit felülvizsgálni. Az édes ízek utáni sóvárgás ellen nincs mit tenni, de nem lehet elégszer ismételni, hogy mennyire káros a szervezetre a finomított cukor fogyasztása. Emeli az inzulinszintet, lebontása B1-vitamint von el a szervezetből, s így ingerültséghez és agresszióhoz vezet. Túlzott adrenalin túlpörgést és további stresszes tüneteket is okozhat, nem beszélve a fogszuvasodás és az elhízás veszélyéről is. Sokan úgy gondolják, hogy elég a változáshoz, ha barna cukorra váltanak, nos, rossz hír, hogy nem, hiszen az éppen úgy cukorrépából készül, mint a hófehér kristálycukor, csak a folyamatot leállítják a tisztítás előtt, de ettől még az élettani hatása mindkettőnek hasonló. Napi energiaszükségletünknek amúgy is csak mintegy 10 százalékát kellene cukorból fedeznünk, és ezt gyümölcsből, tejtermékekből is könnyedén teljesítjük. De ettől persze még vágyódunk az édes ízek után, tehát érdemes körülnézni az alternatív édesítőszerek piacán. A Biopont ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból készült bio édesítői között bukkantunk a datolyaszirupra, mely karamellás színével és ízével kávék, sütemények, desszertek készítéséhez tökéletes. Ráadásul teljesen allergénmentes. A rizst ismerjük, szeretjük, de főleg köretként, ugye? Nos, hát a rizsből teljes kiőrléssel előállított édesítőszer, a bio rizsszirup, amely a rizsben található rostok lebontásával készül, összetett szénhidrát és csak nagyon kis mértékben glükóz, így hosszú időn keresztül ellátja a szervezetet energiával, ráadásul szuper ásványi anyagokkal is, cink, magnézium, kálium, foszfor, mangán, B-vitamin is található benne. A sütiken, meleg italokon kívül nyugodtan használjuk szószokhoz, főzéshez is. Szintén alacsony glikémiás index-szel bír a bio agave szirup, amelyet a Mexikóban őshonos agave növény leveleiből nyernek. Magas édesítőértéke miatt kevés is elég belőle, ráadásul bőven tartalmaz vasat, kalciumot, káliumot, foszfort és magnéziumot is. Nagyszerűen oldódik, így bármilyen célra használhatjuk, akár reggeli italt, akár egy ételt szeretnénk édesíteni. Paleo és vegán étrendekhez érdemes kipróbálni a bio kókuszvirág szirupot is, melyet, ahogy a neve is mutatja, a kókuszpálma virágjának nektárjából nyernek ki. Dél-Kelet-Ázsiában már nagyon régen használják, Magyarországon még kevesen ismerik, de egyre többen szeretik meg, hiszen glikémiás indexe ennek is sokkal alacsonyabb a cukornál, de még a méznél, és az agave szirupnál is. Nem kell attól tartani, hogy jellegzetesen kókuszos, inkább karamellás jellegű, nincs utóíze, viszont remekül édesít, észre sem fogjuk venni, hogy nem cukrot használtunk. Ha tehát érkezik a menetrendszerinti vágy egy kis édességre, akkor elő a bio szirupok valamelyikével, tegyük bátran süteménybe, forró italba, hunyjuk be a szemünket és töltődjünk fel a finomságok segítségével. Ha nagyon elkedvetlenednénk a hosszú estéken, akkor számoljunk vissza, hogy hányat kell még aludni december 21-ig, a téli napfordulóig, utána szépen lassan ismét araszolunk a tavasz felé. És persze, a karácsonyi finomságokat is készítsük minél tudatosabban, hogy ne szomorkodással kezdődjön a január! Forrás: https://napidoktor.hu/index