A mediterrán étrend cukorbetegség ellen is véd? 2019-04-30 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A Navarrai Egyetem kutatói Észak-Spanyolországban 13 753 nem cukorbeteg egyént vontak be vizsgálatukba, átlagosan 4 és fél éven át részletesen követték egészségügyi és táplálkozási szokásaikat. Az utánkövetési periódus végére 103 személynél diagnosztizáltak kettes típusú cukorbetegséget. A betegek közt jelentős túlsúlyban voltak a nem mediterrán diéta követői.A mediterrán diéta legszigorúbb híveinek relatív kockázata 83 százalékkal alacsonyabb volt a diabéteszre. Meglepő módon éppen ebben a csoportban találták a legtöbb rizikófaktort a betegségre; a mediterrán diéta követői idősebbek voltak, többször fordult elő a családjukban cukorbetegség, gyakoribb volt körükben az ülő életmód és a korábbi dohányzás. A diéta azonban, úgy tűnik, megvédte őket – állítják a szerzők. A kettes típusú cukorbetegség mára már járványos méreteket öltött mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. A szakértők ezért a cukor- és zsírdúsabb étrendre való áttérést, valamint az ülő életmódot okolják. A cukorbetegség ritkább formája, az egyes típusú, a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjeinek maradandó károsodása következtében alakul ki, és rendszerint már fiatalabb korban megjelenik. Spanyolország és Olaszország arra kéri az UNESCO-t, hogy a mediterrán diéta az Eszmei Kulturális Örökségek listájára kerüljön. A mediterrán diéta 8 aranyszabálya 1. A diéta alapja gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, főtt tészta, rizs, bab, dió és krumpli bőséges fogyasztása. 2. Az évszaknak megfelelő friss élelmiszereket részesíti előnyben. Törekedjünk arra, hogy mindig az idénynek megfelelő zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, mert azokban kevesebb vegyszermaradványt, és sokkal több vitamin található. 3. Az ételek elkészítéséhez minden egyéb zsiradékot mellőzni kell, helyette olívaolajjal kell használni. 4. A napi étrendbe – mérsékelt mennyiségben – építsük be a zsírszegény joghurtot és sajtot. 5. Vörös húsok helyett hetente kétszer hal és egyszer szárnyas, illetve legfeljebb négy tojás fogyasztása ajánlott. Ám a vörös hús kedvelőinek sem kell teljes mértékben lemondani kedvencükről, csupán havonta néhány alkalommal ajánlatos 340-450 gramm mennyiséget fogyasztani. 6. Az elfogyasztott zsír az összenergia 25-35 százaléka legyen (ebből a telített zsír ne legyen több 7-8 százaléknál). 7. A napi desszert elsősorban friss gyümölcs legyen; egyéb édességek (csoki, sütemény, stb.) csak hetente 1-2 alkalommal megengedett. 8. Mérsékelt mennyiségben ajánlott étkezés közben vörösbor fogyasztása: a férfiaknak napi 1-2 pohár, a nőknek 1 pohár javasolt, de ez természetesen nem kötelező. A mediterrán diéta alatt nemcsak finom és egészséges ételeket fogyaszthatunk, hanem zsírpárna is lassan, de biztosan kezd eltűnni testünkről. A sport nélkülözhetetlen a mediterrán diéta alatt A rendszeres testmozgás nélkülözhetetlen része a mediterrán diétának. Nagyon fontos az ideális testsúly mielőbbi eléréséhez, majd megtartásához, és a jó közérzet kialakításához. Lehetőleg minden nap – de minimum egy héten háromszor – fél órás testmozgást építsünk be napirendünkbe. Lehet ez kocogás, intenzív séta, vagy kerékpározás. Mindenképpen olyan sportot keressünk, amiben örömünket leljük. Ha eleinte nehezünkre esik, de mégis kitartóan végezzük, hamarosan rászokunk, jól fog esni, és ha kihagyjuk, hiányozni fog. Nem fogyókúra A mediterrán diéta nem alkalmas arra, hogy gyorsan leadjuk a kilókat, a módszer lassú, de biztos fogyáshoz vezet. Ugyanakkor nem olcsó mulatság a minőségi élelmiszerek miatt, de hosszabb távon biztosan megéri. Betegnek lenni is sokba kerül, és nincs drágább kincs az egészségnél. Forrás: Hirado