Mérgező diólevél- égessük vagy komposztáljuk? 2016-10-31 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Diólevél: a mérgező vegyületei miatt égessük el, vagy tegyük a komposztba? Nagy körülötte a vita, de vajon kinek van igaza? Lássuk! Diólevél eltüntetése Bizonyára sokan találkoztak már az őszi levélégetés kellemetlen jelenségével, mellyel nem csak a környezetet szennyezük, hanem hasznos szerves anyagot pazarlunk el. A komposztálással a kertes házaknál keletkező “felesleges” növényi részeket (levágott fű, lomb, gallyak stb.) egyszerűen hasznosíthatjuk. A káros égetés csúcspontja október közepétől kezdődik, mikor egyik-napról a másikra lepotyog az összes diólevél. Sokan nem merik lombját a komposztba tenni, sőt a kertjükből is száműznék, mert allelokemikáliákat, azaz a növény fejlődését gátoló vegyületeket tartalmaz. Mi az igazság? A friss diólevél és a diófa gyökerei olyan anyagokat termelnek, amely valóban kedvezőtlenül hat a csírázásra, ezért is kopár minden diófa aljnövényzete. 4 havi komposztálás után (egy téli időszak) a kedvezőtlen hatás csak akkor mutatkozik meg, ha csak diólevelet komposztálunk, vegyes lombnál már nem mérhető a különbség. Viszont, ilyen friss komposztot ritkán használunk, mivel még nem érett meg a kijuttatásra. 9 hónap komposztálás alatt a diólevél káros anyagai teljesen lebomlanak, a belőle készült komposzt nyugodtan kijuttatható a veteményesbe. Nem hogy káros hatása lenne, 9 hónap érlelés után kedvezően hat a növények fejlődésére! Tűzelés helyett tehát komposztáljun a diólevelet is! Forrás: edenkert.hu