Salátázzunk! 1. rész – Ismerjük meg az endíviát

A magyar saláta szó az olasz ’insalata’ megfelelője. Az ’in’ előtag jelentése „be“, a ’salata’ utótag pedig a ’sale’, azaz só szó továbbképzett formája, sózottat jelent.

Saláta – Lactuca sativa különböző variánsai

Vagyis az ’insalata’ szó az elkészítés módjára utal, egy sóval, ecettel és olajjal készített ételt jelentett, majd a ’salata’ szót később bizonyos növényekre ruházták át, így alakult ki a mai elnevezés. A magyar elnevezés is egyaránt jelent növényi, illetve ételcsoportot.

Magyarországon a legutóbbi időkig a saláta automatikusan a halványzöld színű fejes salátával volt egyenlő. Az elmúlt években, követve a salátafogyasztásban kifinomultabb ízlésű nemzeteket, egyre többféle saláta érhető el a hazai piacokon és boltokban. A saláták színben és formában is igen változatosak, azonban széleskörben még nem igazán közismert, hogy mennyiféle salátatípus létezik, és hogy a magyar konyhában klasszikus fejes salátán kívül is bőven vannak képviselői ezeknek a levélzöldségeknek.

Levélzöldségeknek nevezzük azokat a növényeket, melyek leveleit (levélnyelüket) főleg friss fogyasztásra, nyersen és hidegen használjuk, de főzni is szokták azokat.

A zöldségnövények morfológiája szerint a levélzöldségeken belül a fészkesvirágzatúak családjában találjuk a salátafélék különböző típusait, melyek a következők:

  • Fejes saláta
  • Jégsaláta
  • Batávia (megjelenésében, felépítésében a fejes- és a jégsaláta között helyezhető el)
  • Kötözősaláta (ismertebb neve római saláta)
  • Tépősaláta, melyen belül vannak úgynevezett lollo- és tölgylevelű típusok

Cikória – Cichorium intybus variánsai, levélzete és gyökérhajtásai

  • Cikóriasaláta
  • Radicchio (vörös vagy olasz cikóriaként is ismert)
  • Witloof cikória

Endívia – Cichorium endivia kétféle változata

  • Széles levelű endívia (escarole)
  • Szeldelt levelű endívia (frisée)

Kárdi – Cynara cardunculus (a Földközi tenger környékén őshonos zöldségnövény, hazánkban nem igazán ismeretes, az articsóka közeli rokona)

A levélzöldségek közé több családból is tartoznak zöldségfélék, melyeket salátának is szokás fogyasztani: spenót, mángold, sóska, rebarbara, halványító és metélő zeller, gumós édeskömény, turbolya, kerti zsázsa, fejes káposzta, rukkola (magyar nevén borsmustár), madársaláta (több elnevezése is ismert, úgymint galambbegysaláta, mezei- vagy vadsaláta).

endívia

Endívia

Számos salátaféléhez hasonlóan sok szín- és alakváltozata ismert, létezik sima és szeldelt levelű fajtakör is. Észak- és Nyugat-Európában a sötétebb zöld fajtákat fogyasztják inkább, míg a déli országokban a sárgás-világos zöld, széles levelű, úgynevezett escarole típust kedvelik jobban. Levelei a fejes salátáénál nagyobbak, masszívabbak, keményebbek és ellenállóbbak, fejesen hűtve sokáig jól tárolható. A széles levelű endíviákat frissen is fogyasztják, emellett a salátafeldolgozóknak is fontos alapanyaga. 

A cakkos, szeldelt levelű, mely a frisée típus, szintén a saláta mixek egyik legfőbb összetevője a dekorációs felhasználás mellett. Az erősen szeldelt, többdimenziós kiterjedésű levelek nem tapadnak egymáshoz a tasakban, könnyedebbé teszik a salátakeverékeket. A friss saláta egyik különleges változata a Très Fine Maraichière (TFM), amely egy keskeny levelű frisée típus, levelei szinte tűvékonyak, különlegesen mutatósak. A cikóriákkal való szoros rokonságból kifolyólag található benne keserű anyag, a keserűség mértéke függ a fajtától, a termőhelytől, a vízellátástól, valamint a növény korától. Bővelkedik jótékony tápanyagokban, magas folát tartalma van, és nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot és cinket. Az endíviában is jellemző alkotóelem az inulin.

Összetevő Fejes saláta Jégsaláta Madársaláta Radicchio Endívia
100 g 100 g 100 g 100 g 100 g
Víz (g) 95,63 95,64 92,8 93,14 93,79
Energia (kcal) 13 14 21 23 17
Fehérje (g) 1,35 0,90 2 1,43 1,25
Zsír (g) 0,22 0,14 0,4 0,25 0,20
Szénhidrát (g) 2,23 2,97 3,6 4,48 3,35
Kalcium (mg) 35 18 38 19 52
Vas (mg) 1,24 0,41 2,18 0,57 0,83
Magnézium (mg) 13 7 13 13 15
Foszfor (mg) 33 20 53 40 28
Kálium (mg) 238 141 459 302 314
Nátrium (mg) 5 10 4 22 22
Cink (mg) 0,20 0,15 0,59 0,62 0,79
C-vitamin (mg) 3,7 2,8 38,2 8,0 6,5
B1-vitamin (mg) 0,057 0,030 0,071 0,016 0,080
B2-vitamin (mg) 0,062 0,018 0,087 0,028 0,075
B3-vitamin (mg) 0,357 0,089 0,415 0,255 0,400
B6-vitamin (mg) 0,082 0,030 0,273 0,057 0,020
Folát (μg) 73 29 14 60 142
A-vitamin ekv. (μg) 166 25 355 1 108
E-vitamin (mg) 0,18 0,13 2,26 0,44
K-vitamin (μg) 102,3 17,4 255,2 231

TIPP:
Vásárláskor mindig figyeljünk arra, hogy a saláták levelei egészségesek és sértetlenek legyenek. A salátákat felhasználásuk előtt szedjük leveleire, majd hideg vízben alaposan, levelenként, levélcsokrokként mossuk meg az esetleges földmaradék eltávolítására, végül töröljük szárazra a leveleket, különben hamar megromlanak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index