A kerti orgonát (Syringa vulgaris) a X. században az arabok hozták magukkal Spanyolországba. Bécsbe az első cserje a XVI. században, a konstantinápolyi osztrák császári küldöttek közvetítésével került, ahonnan aztán gyorsan elterjedt. Ma a növénynek már csaknem 900 fajtája létezik.
Nyílik az orgona, így aktuális a szappan készítésének receptje. A frissen kinyílt virágokat gyűjtsük, és a szárról lehúzva, árnyékos helyen szárítsuk meg.
Az orgona felhasználása
A népi gyógyászat a szárított levelekből vagy kéregből készített orgonateát a láz csillapítására, a virágokból készített orgonateát pedig az emésztőrendszer erősítésére használja.
Mivel az orgona enyhén mérgező, ezért nem árt óvatosnak lenni vele. Kiváló reumaolaj készíthető belőle ( a virágából) bedörzsölésre, de az orgonavirágból készített orgonaszappan igazi különlegességnek számított már az orgona meghonosítása óta. Kár hogy feledésbe merült az illatosnál illatosabb tusfürdők és szappanok mellett. Ezért készítsünk mi magunk orgonaszappant!
Az orgonaszappan készítése:
Egy glicerin szappantömb kell hozzá ( kreatív boltokban, művészellátókban kapható, csak ez a szappanfajta olvasztható). Olvasszuk ( ne főzzük!) fel gőzfürdő felett a glicerinszappant, amíg folyóssá nem válik, majd keverjük bele az orgonavirágokat. Ezután öntsük a szappant valamilyen öntőformába ( kiváló erre valamilyen tejtermék ovális tartója) és hagyjuk megkeményedni. A szappanban található virágok nem csak enyhe orgonaillatúvá varázsolják a házi szappanunkat, de nagyon mutatóssá és különlegessé is.
Ha esetleg akad otthon orgonaillatú parfümünk, vagy illóolajunk, keverjünk a még folyékony szappanhoz egy keveset formába öntés előtt, így még intenzívebbé tehetjük az illatot.
Levendulával szintén készíthetünk ilyen módon szappant! Érdemes kipróbálni!
Forrás: edenkert.hu