Ünnepi torta málnával és csokival 2016-03-06 Blog, Otthon Megosztás: Tweet Egy akkora családban, mint a mienk nincs olyan hónapja az évnek, amikor ne ünnepelnénk valakinek a születésnapját, névnapját. Van úgy, hogy egy hónapra több ünneplés is jut. Ha csak a szűk családot veszem, akkor is minimum tizennégy torta kell, ami azért egy hobbicukrásznak is kellő mennyiség, nemhogy nekem. A torták valahogy soha nem tartoztak a kedvenceim közé, eldőlnek, kifolyik belőlük a krém, nem kel meg elég magasra a piskóta, nem tudom szépen három egyforma lapba vágni, szóval csak a gond van velük. De hát az élet tele van kihívásokkal és egy nagycsaládos édesanya nem adja könnyen magát. Az elmúlt évek alatt sokat fejlődtem, de volt is alkalmam gyakorolni. Egy nagy családban azonban nemcsak a torta elkészítése ad izgalomra okot. Nálunk a születésnapok sem múlhatnak el váratlan, megható, idegesítő, kiábrándító, vicces események nélkül. Előfordult már volt, hogy összekevertem, ki milyen tortát szeret és csak akkor jutott eszembe, hogy Középsőnek – aki ki nem állhatja a túrót – túró rudi tortát csináltam, amikor beraktam a hűtőbe dermedni. Éjfélig süthettem hát az újabb, mascarponés változatot, hogy másnap ne legyen csalódás. Négyes viszont szentül meg volt győződve, hogy az ő szülinapját ünnepeljük, hiszen édesanya a legkedvesebb sütijét rejtegeti a hűtőben, de akkor hol az ajándék? Nálunk nem készülnek látványos, fondattal bevont, formázott költemények, csak egyszerű – meztelen – torták vannak. Nem azt mondom, hogy nem számít a külcsíny, de mi inkább a tartalomra utazunk. Nyilván mindenkinek más a kedvence, de van egy torta, amivel bármelyik családtagomat le tudom nyűgözni, ez pedig nem más, mint egy kakaós piskótalap mascarponés gyümölcskrémmel és csokibevonattal a tetején-oldalán, ha nem bénázom el a csurgatást. (Ha elrontom, akkor csak a tetején… vagy csak az oldalán.) Málnás-csokis torta Egyszerű, látványos, finom torta gyümölccsel és csokival Hozzávalók Tésztához (24-25 cm-es tortaformához): 20 dkg cukor + 8 dkg a tojásfehérjébe 35 dkg liszt-4 evőkanál 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor 1,5 dl olaj 1,5 dl tej 4 tojás 1 csomag sütőpor Krémhez: 25 dkg friss vagy mirelit málna 5 evőkanál cukor 8 dkg fehér csoki 3 lapzselatin 25 dkg mascarpone 3 dl tejszín felverve Csokimázhoz: 10 dkg étcsoki 5 evőkanál étolaj 2 evőkanál tejszín (folyékony állapotában) Elkészítés A tojássárgájákat keverjük ki a nagyobb mennyiségű cukorral. Adjuk hozzá a folyékony hozzávalókat és a robotgép segítségével keverjük egyneműre. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport. Közepes fokozaton keverjük csomómentesre a masszát. Verjük fel a tojásfehérjét, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük tovább 1-2 percig. Apránként adagoljuk a felvert tojásfehérjét a lisztes keverékhez. Melegítsük elő a sütőt alsó-felső sütésen 180 Celsius fokra. Készítsünk elő egy tortaformát. Csak alul béleljük ki. Töltsük bele a tésztát, húzzuk fel a nyers tésztát úgy egy centiméterre a forma oldalára. Süssük a tésztát 45-60 percig, illetve tűpróbáig. Fordítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni. Készítsük el a krémet. A málnát keverjük össze a cukorral és közepes lángon főzzünk belőle lekvárt. Tegyük félre egy kicsit hűlni, majd daraboljuk bele a fehér csokit és keverjük addig, amíg el nem olvad. Közben a leírás szerint készítsük el a lapzselatint. A megadott idő elteltével keverjük a zselatint a még meleg, de nem forró csokis lekvárba. Egy külön tálban keverjük habosra a mascarponét. Verjük fel a tejszínhabot. Adagoljuk a mascarponéhoz a lekvárt és óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot is. Két órára tegyük a hűtőbe. Az idő leteltével egy éles kés segítségével a piskótát vágjuk három részbe. Töltsük meg a krémmel, az oldalán is igazítsuk el a felesleget. Jöhet a csokimáz. Egy kisebb üvegtálba tördeljük bele a csokit. Adjunk hozzá öt evőkanál étolajat. Melegítsük össze a csokit és az olajat a mikróban közepes fokozaton két percig. Adjunk a keverékhez két evőkanál hűtőhideg tejszínt és alaposan keverjük össze a masszát. Öntsük a mázat a tortára és fedjük be vele. Megjegyzés Ha kakaós piskótát sütünk, akkor a annyi evőkanálnyi lisztet cserélünk kakaóporra, ahány tojást használunk. A málna helyett használhatunk más piros bogyós gyümölcsöt is, de akár fekete áfonyával, szederrel is kipróbálhatjuk. Tipp: az olajos piskóta más méretű tortaformához való pontos adagolását itt találod. Forrás: Mom with Five