Mit eszik Tom Brady? – Ez a fittség receptje szerinte

A New England Patriots sztárfocistája és felesége, a szupermodell Gisele Bündchen alaposan odafigyel étkezésére, hogy kellő formában maradjon. Szakácsuk most elárulta a médiában, mit fogyaszt a pár, amely hozzájárul fittségük és egészségük megőrzéséhez.

Allen Campbell tudja a sztárpár egészségének titkát – ő az a szakács, aki Tom Brady és neje, Gisele Bundchen számára elkészíti a napi betevőt. A 38 esztendős focista szakmájában éppoly sikeres, mint modell párja a kifutókon.

Mi a titka étkezésüknek? Séfjük most elmesélt néhány érdekességet, mely a híresség és kedvese szerint a fittség titka.

Tom és Gisele étrendjének 80 százalékát zöldségek alkotják – a maradék 20 százalékot sovány húsok: fűvel táplált állatból készült, bio steak, kacsa és csirke. Halból főként vadon élő lazacot készít nekik a szakács. A sztárpár ragaszkodik ahhoz, hogy fehér cukor nem kerülhet az étrendjükbe, ahogyan fehér liszt sem. Brady paprikát, padlizsánt és paradicsomot nem fogyaszt, leginkább olyan, teljes kiőrlésű gabonát eszik, mint a barna rizs, quinoa és a köles. Tejterméket sem visz be a szervezetébe – esetleg avokádós jégkrémet.

Sokan bírálták a közelmúltban napvilágot látott étrendet. Van, aki túlságosan korlátozónak tartja, más a „szerencsétlen” vagy „őrült” jelzővel illette.

Valóban túl szigorú ez az étkezés? Vagy éppen egészséges módszer, mely garantálja a fittséget?

A WebMD két sportolókkal foglalkozó táplálkozási szakértőt szólaltatott meg a témában.

zoldsegek1

Miért érdemes úgy étkezni, mint Brady?

Barbara Lewin sporttáplálkozási szakértő bajnokokkal dolgozott együtt több mint 20 évig. Véleménye szerint Tom Brady étrendje jó megközelítés.

„Nagyszerű módja annak, hogy egészséges, fitt és fiatalos maradjon” – mondta a szakember, aki a Sports-Nutritionist.com tulajdonosa is.

Kelly Pritchett ugyancsak dicséri ilyen szempontból a diétát. „Nagy mennyiségű zöldséget tartalmaz, sovány fehérjét és kevés cukrot” – vélekedett a Central Washington egyetem sporttáplálkozási professzor asszisztense.

A focista étrendje többeket megdöbbentett, hiszen egy átlag amerikai jóval több cukrot, telített zsírt, finomított lisztet fogyaszt. Annál is többet, amit a táplálkozási szakemberek javasolnak.

Mely részeit érdemes valóban kipróbálni ennek az étrendnek, s mit okosabb elhagyni?

-80 százalék zöldség:

Barbara Lewin szerint a zöldség-központú étkezés nagyon is jó ötlet a fittség fenntartásához, ugyanis a zöldségek növényi tápanyagokat tartalmaznak, melyek védik a szervezetet a betegségekkel szemben, emellett azonban támogatják az optimális egészséget és a sportteljesítményt.

zoldsegek2

A zöldségek tápanyagokban gazdagok, A-, C vitamint, folsavat, káliumot és rostot tartalmaznak. Zsírban és kalóriában szegények. A színes zöldekben bővelkedő étrend segít a testsúly kontrollálásában, csökkenti a vérnyomást és véd a szívbetegség, a diabétesz és a rák ellen. Ajánlott naponta 2-3 csészényi zöldséget is elfogyasztani, de a több sosem árt!

-20 százalék fehérje

Az a mennyiség, amelyet Tom Brady fogyaszt, megfelel a felnőtteknek ajánlott, napi 10-35 százalék fehérjének a teljes étkezésben. Persze, mindenkinek más lehet az igénye, valamint szükséglete annak alapján, milyen munkát, edzést végez. „Ha valaki izmot szeretne építeni, fejlődőben van, vagy terhes, több fehérjére van szüksége” – mondta el Barbara Lewin.

Brady steak-et, kacsát, lazacot és néha csirkét eszik. Zsírban a vörös húsnál és kacsánál szegényebb fehérjeforrás a hal, a bab, dió és a magvak.

-Kevés gyümölcs

Szakácsa szerint Tom Brady alig eszik gyümölcsöt, kivéve a smoothie-ként fogyasztott banánt. Ennek a fontos élelmiszercsoportnak a kihagyásával azonban kulcsfontosságú tápanyagforrást veszít – vélekedik Kelly Pritchett. Nem kell kivenni a gyümölcsöket étrendünkből, de válasszunk alacsony cukortartalmúakat, melyek viszont vitaminban gazdagok. A málna, a szeder, szamóca mind jó választás, miközben a fittséget is kitűnően őrizzük.

gyumolcsok

-Csak teljes kiőrlésű gabona

Brady-nek igaza van, a teljes kiőrlésű gabonával sokkal egészségesebbek maradunk. A barna rizs, a quinoa és a bulgur a teljes magot tartalmazza, amelyben a tápanyagok vannak. A feldolgozott fehér rizsből, fehér kenyérből és tésztából sajnos éppen a tápanyag hiányzik.

A csere nem nehéz, ha a fittség a cél. Számos fajta teljes kiőrlésű tészta kapható ma már, a fehér rizs helyett használható a barna, valamint a quinoa, mindkettőnek nagyobb a tápértéke.

-A fehér cukor kerülése

Az édességek, így a sütemény, keksz, pite, cukorka cseppet sem előnyös számunkra. A sok cukor fogyasztása hízáshoz vezet, s minden olyan betegséghez, amely a túlsúllyal jár.

Pritchett szerint minden cukortípusnak van hatása a szervezetre, s valójában arra sincs bizonyíték, hogy az agave vagy a kókusz nektár előnyösebb vagy egészségesebb, mivel ezek is ugyanúgy bomlanak le és metabolizálódnak. Bármi is a cukorforrásunk, 6 vagy ennél is kevesebb teáskanál bőven elég naponta a nők, 9 a férfiak számára.

-Tejtermékek kihagyása

A tejtermék nem feltétlenül rossz számunkra – a tej, a joghurt, a sajt ugyanis gazdag a csontok erősítésében főszerepet játszó kalciumban és D-vitaminban. 3 csésze naponta javasolt a fittség megőrzéséhez. Ám ha nem esik jól a tejtermék, fontos, hogy napi kalcium- és D-vitamin adagunkat biztosítsuk, más forrásból: például szójából, leveles zöldségekből, lazacból.

tejtermek

-Főzéshez csak kókuszolaj

Máig nem dőlt el a vita a kókuszolajjal kapcsolatosan. Telített zsírban gazdag (ami nem jó), de emeli a HDL koleszterin szintjét (vagyis a „jó” koleszterinét, ami előnyös). Mégis, az olívaolaj jobb választás lehet.

Az olívaolajjal ugyanis jóval több egészséges, telítetlen zsírhoz jutunk. Ha a szakemberek javaslatait nézzük, sokkal több ilyet kellene fogyasztanunk. Érdemes többféle olajjal főzni, köztük az olívával, a kókuszolajjal, len- és dióolajjal.

-A burgonyaféle zöldségek kerülése

Tom Brady nem fogyasztja ezeket a zöldségeket – így a paradicsomot, padlizsánt és paprikát – mivel „nem gyulladásgátlók”. Azoknak, akik bizonyos betegségekkel küzdenek, valóban súlyosbíthatják a tüneteiket, így például az arthritis-ben szenvedőknek.

Ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy gyulladást váltanak ki – mondta el Kelly Pritchett. „Ellenkezőleg, az ilyen jellegű zöldségek vitaminban gazdagok, de nagy mennyiségű ásványi anyagot és antioxidánst is tartalmaznak.”

A végkövetkeztetés tehát az, hogy ez az étrend, melyet a focista és neje követ, nem árt senkinek. Ennyire persze nem kell extrémnek lennie, elég, ha alapjaiban gondoskodik fittségünkről és egészségünkről.

A táplálkozási szakemberek szerint jobb az arany középút, mert ha valaki olyan szélsőséges étrendet követ, hogy már nem is élvezi az ételeket többé, az nagy baj.

Fogyasszunk különféle ételeket, ez a megfelelő módja annak, hogy mindenféle vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájussunk napi rendszerességgel. Olyan étrendet kövessünk, amelyet hosszú távon is tartani tudunk. Együnk egészséges ételeket és élvezzük őket – néha pedig engedjünk meg magunknak egy kis bűnözést is!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php