Finoman is fogyasztanak a zsírégető zöldségek!

Nem kell feltétlenül önsanyargató diéta ahhoz, hogy az ember könnyedén ledobjon pár kilót elég, ha beiktat étrendjébe pár zsírégető zöldséget.

Ha nem vagyunk nagy zöldség-szeretők, akkor is érdemes kipróbálni néhány, diétázóknak különösen ajánlott fajtát. Nemcsak nyersen fogyaszthatjuk őket, ízletes egytálételek készülhetnek belőlük, de mindig ott a lehetőség is, hogy hozzásüssük őket egy omletthez. Lássuk, mely zöldségek állnak zsírégetésben a lista tetején.

zöldség

Egyes zöldségeket leginkább a reggelihez vagy vacsorához fogyasztjuk, ízletes vitaminbombák, de vannak olyanok is, melyek magunkban nem túl jók, inkább finom egytálétel készíthető belőlük. Nagyon egészségesek és zsír sem található bennük. Ideálisak a fogyózáshoz!

A paprika, a paradicsom reggelink és vacsoránk állandó kiegészítője lehet. Az uborka szintén, melyet főételek mellé is fogyaszthatunk. Mindegyiket érdemes venni, hiszen nemcsak finom, fogyaszt is! A paprika fontos vitaminokban gazdag, ásványi anyagokat tartalmaz, valamint A, B1 és B2 és C-vitamint. Jelentős a karotin-tartalma és fontos antioxidáns. Fokozza a vérkeringést, serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét és csökkenti a fájdalmat.

A paradicsom egyik legegészségesebb a zöldségeink közül! Kiváló immunerősítő, A, E- és C-vitaminban gazdag, jelentős az antioxidáns tartalma. Vértisztító, méregtelenítő, igen jó regeneráló hatással van a májra, az izmokat erősíti, az emésztést is serkenti.  Segít a rák megelőzésében.

Az uborka szintén jóízű zöldségünk, mely sok vitaminnal és ásványi anyaggal rendelkezik, rosttartalma is magas. Emiatt az emésztést segíti, az anyagcserét serkenti, hozzájárulva a diétához. Az uborka igen hatásos gyulladások kezelésében, a légzőszervek hatékonyságát is javítja.

uborka4

Fokhagymát is előszeretettel fogyasztunk ételeinkhez, amit nagyon jól teszünk, hiszen híresen jó immunerősítő, csökkenti a vérnyomást és ismert véralvadás-gátló, véd a fertőzésektől, érdemes fogyasztani érelmeszesedés ellen is. A Candida kezelhető vele. Fontos, hogy serkenti az epe, a máj és az emésztés működését, valamit méregtelenít.

Főként köretként esszük a káposztát. Fontos A, B és C-vitamin forrás, de kalciumot, káliumot, vasat, rostokat, jódot, klórt, béta-karotint is tartalmaz, ezért nagyon ajánlott a fogyasztása! Gyorsítja az anyagcserét, az emésztőrendszer tisztításában kiváló. Vízhajtó hatása van, erősíti az immunrendszert. Védi a májat, csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet.  Gátolja a rákos sejtek növekedését, és azon anyagok felszívódását is, melyek rákkeltőek lehetnek. Gyógyítja a Candidát.

kaposzta21000

A spenót szintén tele van vitaminnal. A, B, C, E- és K-vitamin is található benne bőven.  A B-vitaminnak és a rostoknak köszönhetően serkenti az anyagcserét. Kalciumban, vasban gazdag, fontos a rákmegelőzésben. Ismert hatása a vérzékenység-csökkentés, de erősíti az immunrendszert, csökkenti a fáradtság-érzetet. Serkenti a vese működését és képes a vérnyomás szabályozására. Csökkenti a vércukor-szintet.

A zeller, melyet sokszor a levesbe teszünk ízesítésként, jelentős A, B és C-vitamin-forrás, viszont káliumban, foszforban, kalciumban, magnéziumban, vasban és nátriumban is gazdag. Az emésztést serkenti, ám közben az étvágyat is csökkenti. Vízhajtó hatású, mert fokozza a veseműködést. Allergiásoknak nagy segítség lehet, de kiválóan helyreállítja vérünk sav-lúg egyensúlyát is.

Szintén a levesek kedvelt alkotóeleme a sárgarépa, mely gazdag A, D és C-vitaminban, béta-karotinban, élen jár az immunrendszer erősítésében, kiváló emésztés-serkentő, de az epe- és máj problémáinak kezelésében is alkalmazható. Ismert a látásjavító hatása, bőrproblémákra is javasolt a fogyasztása.

répa

A céklának a levét is sokan isszák, elsősorban regeneráló hatása miatt. Nagyon jó vér- és májtisztító, a gyomorra, az emésztésre remek hatással van. Vitaminokban szintén gazdag, A-B- és C-vitamin is található benne, jelentős mennyiségű a kalcium, kálium, kén, vas, foszfor- és nátrium tartalma. A rák megelőzésében nagy szerepet játszik, de az alkohol- és drogfogyasztóknak is nagy segítségére lehet a probléma leküzdésében.

cékla

Kiváló egytálétel készíthető a brokkoliból, melyből már kevés mennyiség is fedezi napi C-vitamin szükségletünket. Ezen kívül azonban A, B6-vitaminban, valamint béta-karotinban, káliumban, kalciumban, vasban, foszforban, folsavban és cinkben is gazdag. Immunerősítő és csont-védő, remek antioxidáns. Rosttartalma miatt az emésztést gyorsítja, segíti, és fontos szerepe van a rák kockázatának csökkentésében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.