Az eredeti sajtos-sós rúd receptje 2016-01-12 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Íme a tökéletes vendégváró sajtos-sós rúd receptje. Nem kell semmi bonyolultra gondolni, mert mosogatni vendéglátás után sem szeretek, így főleg olyan apróságokkal készülök, amelyeket egy finom harapással szinte egyben el lehet tüntetni: szendvicsfalatkákkal és különféle kencékkel, édes aprósüteményekkel, sós ropogtatnivalókkal, pogácsákkal, stanglikkal (előnyük, hogy elfogyasztásuk során nem kell tányért koszolni, elég egy szalvéta alájuk, hátrányuk, hogy irgalmatlan mennyiségben kell készítenem őket, ha azt szeretném, hogy a meghívottak is kellő mennyiséghez jussanak… ilyenkor ugyanis a gyerekek sokkal sűrűbben tűnnek fel a konyhában az elkészítés fázisában, mint bármikor máskor). A sós változatok közül azokat szeretem a legjobban, amelyek csak pár hozzávalóból állnak (mily meglepő?!… még mindig nagycsaládos anya vagyok), három-öt perc alatt összeállíthatók és némi pihentetés után már csak a sütőnek kell végeznie a dolgát. Sajtos-sós alapfalat Egyszerű vendégváró sós finomság 40 dkg liszt 1 kocka (25 dkg) margarin/vaj 1 egész tojás 1,5 kávéskanál só 1 dkg friss élesztő ½ dl tej 1 mokkáskanál cukor 12 dkg reszelt sajt (7 dkg a tésztába, a maradék a tetejére) 1 felvert tojás a nyers tészta megkenéséhez Elkészítése Langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a cukrot és futassuk meg benne az élesztőt. Keverjük össze a többi hozzávalót. Adjuk a masszához az élesztős keveréket és állítsuk össze a tésztát. Pihentessük a nyers tésztát fél órán át langyos helyen. Közben melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. Lisztezett felületen ½ cm vastag vastagra nyújtsuk ki a tésztát. Kenjük meg egy felvert tojással és szórjuk meg sajttal. A kinyújtott tésztát egy éles késsel vágjuk kisebb rudakra és helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlapra. Süssük aranybarnára kb. 12-15 perc alatt. Én a süteményekhez mindig vajat használok, de ennél a receptnél a margarin jobban bevált. Rudak helyett sütiszaggatóval bármilyen formát készíthetünk a tésztából, ilyenkor érdemes darabonként megkenni tojással és darabonként megszórni sajttal. Ez macerásabb, de az elismerő szavak sok mindenért kárpótolják az embert. Sajt helyett megszórhatjuk pirospaprikával vagy egész köménymaggal is, vagy akár mákkal is. Sör- vagy borkorcsolyának nem is kell jobb…! Forrás: Mom with Five