Készítsünk narancsos vodkalikőrt! 2018-12-30 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A narancsos vodkalikőr kiváló saját készítésű ajándék, vagy vendégváró, amivel megörvendeztetheted a barátaidat, mert készen lesz Szilveszterig. Még van idő, hogy nekiláss az elkészítésének. Egyszerű és különleges csemege! Fűszeresen édes itóka, a klasszikus olasz Anarchello. Talán testvérét a Lemonchello-t jobban ismerjük, aminek a fő alkotórésze a citrom. A fűszeres narancsos itóka elkészítéséhez egy hétre van szükségünk. Keresnünk kell a spájzunkban pár darab félliteres formás üveget, amiről a címkét le kell áztatni. Be kell szerezni hozzá néhány fűszernövényt, egész fahéjat, kardamom magot, egész vaníliababot. A kardamom magot ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben, és a Tesco hipermarketekben is be lehet szerezni. Szükségünk lesz még narancsra, cukorra és vodkára. Vanília, kardámom, fahéj és narancs a hozzávaló fűszer (Fotó: Kaldeneker György)Narancsos vodkalikőr Hozzávalók: 5 db narancs, 1 db egész fahéj, 2-3 db kardamom mag, 1 db vanília bab, 1,2 liter vodka, 60 dkg cukor. Mossuk meg langyos vízben a narancsokat, majd hámozzuk meg burgonyahámozóval. Ügyesnek kell lennünk, mert vigyázni kell, hogy a narancs bőre alatt lévő fehér részt is levágjuk. Ha belekerül az italba ettől keserű lehet. Tegyük a narancshéjat egy jól zárható, legalább két literes befőttes üvegbe, adjuk hozzá az egész fahéjat, a vaníliababot, a kardamom magokat, majd öntsük fel a vodkával. Zárjuk le jól, és hagyjuk állni egy héten keresztül. Minden nap rázogassuk meg legalább egyszer, hogy az ízek jól kioldódjanak a fűszerekből. Üvegben kell áztatni a házi likőrt legalább egy héten keresztül Egy hét elteltével szűrjük le a vodkát egy kis edénybe. Egy másik edénybe öntsünk fél liternyi vizet, szórjuk bele a cukrot, majd forraljuk fel. Öntsük a cukorszirupot a fűszeres vodkához, és keverjük jól össze. Tegyünk három üvegbe egy-egy darab vaníliát, egész fahéjat, pár szem kardámom magot, és pár darabot a narancshéjból, majd töltsük rá a likőrt. Jól zárjuk le, és pár nap múlva akár meg is kóstolhatjuk. Akár hat hónapig is eltartható. Felhasználhatjuk vendégváró italként, jéggel szervírozva, fagylaltra csorgatva, vagy akár el is ajándékozhatjuk. Kaldeneker György Forrás: edenkert.hu