Ezért együnk póréhagymát 2016-03-12 Blog, Zöld Megosztás: Tweet A póréhagyma a hagymák családjába tartozó évelő növény, mely a kínai konyha egyik ételeinek egyik kedvelt hozzávalója. Érdekesség, hogy már az ókori egyiptomiak is fogyaszthatták a póréhagymát, erre utalnak az ebből az időszakból származó leletek között talált póré maradványok. Mire használható a póréhagyma? Használható a vöröshagyma helyettesítésére, remekül illik salátákba, nyersen szendvicsben fogyasztva is ízletes, a többi hagymaféléhez hasonlóan számos pozitív hatást kifejtő növény. Vitaminok közül A, B1, B2, C és K-vitamin tartalma számottevő, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, mangánt és folsavat is. Pozitív hatásai a fokhagymáéhoz hasonlóak, kevésbé erős, kellemes hagyma íze miatt, azok számára is fogyasztható, akik a fokhagyma erőteljes ízét nem bírják. Kiváló baktérium és gombaölő, emellett gyógyírt jelenthet a meghűlésre is, mivel enyhíti a köhögést, és oldja a nyákot. Pozitív hatást fejt ki a szív és érrendszerre, mérsékeli a vérnyomást és a koleszterinszintet is.Vízhajtó hatása is ismert, emiatt például a görögök is rendszeresen fogyasztották. Jó hír a háziasszonyoknak, hogy a póréhagymát újra is növeszthetjük: A hagyma, mint köztudott, az egyik legelterjedtebb konyhai növény. Sokat nem kell problémáznunk termesztésén sem: a gyökérkezdeménynél kb.1 cm-ig levágni, kevés vízbe tenni (gyökérrel lefelé) valami kellően napos helyre és lehet izgulni, hogy a szibériai hideg ne csapjon le áprilisban. A növekvő zöld szárat frissen fogyaszthatjuk kedvenc zsíroskenyerünkkel. A mogyoróhagymát és a póréhagymát hasonlóképp növeszthetjük. Forrás: CityGreen