16 rákot okozó étel, amit nap mint nap eszünk – 2.rész

A rák egyike azon betegségeknek, amely a népesség jó részével végez. Elkerülhető, ám napjainkban olykor komoly erőfeszítésre van szükségünk ehhez. Ugyanis az okozók mindenhol ott vannak…

Alattomos kór a rák, melyet sajnos manapság több olyan dolog is kiválthat, amelyről nem sejtenénk. Példának okáért számos olyan étel áll rendelkezésünkre, melyet nap mint nap fogyasztunk – és növeli a daganatos megbetegedés kialakulásának esélyét, azokon a vegyi anyagokon és folyamatokon keresztül, ahogyan készül, s amely biztosítja, hogy megegyük ezeket az élelmiszereket.

Sajnos, az emberek többsége nem fordít figyelmet arra, mi kerül az ételbe, amit elfogyaszt.

A veszélyes ételekből alább 16 félét találunk – első pillantásra látható, hogy akár naponta is esszük ezeket. Ha azonban korlátozzuk bevitelüket, mérsékelhetjük a rák kialakulásának valószínűségét.

Mit kell kerülnünk vagy legalább csökkentenünk a fogyasztását?

Előző cikkünkben az első 8-at soroltuk fel. Most következzenek a többiek!

9.Tenyésztett lazac

A halat az egyik legegészségesebb választásnak tartjuk. Ám a tenyésztett lazacot jobb, ha elkerüljük, ezeknek ugyanis sokszor természetellenes az étrendjük, tele van vegyi anyagokkal, antibiotikumokkal – mindegyikről ismert, hogy rákkeltőek. A tenyésztett lazacok túl szűk területen élnek, friss, természetes színüket is a vegyi anyagoknak köszönhetik, mely normális körülmények között valóban jelentkezne. Egészséges Omega-3 zsírsavban kevésbé bővelkednek. Higanyt és rákkeltő dioxinokat viszont tartalmaznak. Ennél már jobb a konzerv hal.

10.Burgonya chips

Nehéz letenni! Hiába fogadjuk meg, hogy csak egy keveset eszünk belőle, úgy fogy el, hogy észre se vesszük. Talán elkedvetlenít bennünket, hogy ezek a chips-ek nagy mennyiségben tartalmaznak akrilamidot, mely ugyancsak rákkeltő anyag és akkor aktiválódik, amikor az élelmiszert túl nagy hőmérsékleten sütik vagy főzik. Állatkísérletek bebizonyították, hogy sokféle rákot okozhatnak ezek az anyagok. A chips ráadásul mesterséges ízesítőt, tartósítószert és színezéket is magában foglal. A sült burgonya chips vagy a tortilla chips egészségesebb megoldás, kalória- és zsírtartalmuk is alacsonyabb. A levegővel pattogtatott kukorica és teljes kiőrlésű perecek is jöhetnek. Persze, azért nem árt limitált mennyiségben fogyasztani minden rágcsálnivalót…

chipsz

11.Hidrogénezett olajok

A feldolgozott ételek igen rossz hatásúak ránk nézve, de mi is van bennük, ami problémás? A hidrogénezett olajok gyakorta használatosak a feldolgozott ételek tartósításához, ahhoz, hogy stabilak maradjanak a hosszas polcon álldogáláshoz. Az olajok pedig képesek módosítani a sejtmembránok szerkezetét és integritását az emberi szervezetben – olyan betegségeket előidézve, mint például a rák.

Számos gyártó dolgozik azon, hogy ezeket pálmaolajjal vagy más, biztonságos alternatívával helyettesítse. De a transzzsírok alkalmazása is probléma, melyeket széleskörben használnak. A növényi olajok nagy mennyiségű Omega-6 zsírsavat tartalmaznak, mely nagyobb mennyiségben egészségügyi gondokat okozhat. Az Omega-6 és Omega-3 zsírsavak között megfelelő egyensúlyt kell fenntartani az egészséges étrend érdekében. Kiegészítőkkel és fűvel etetett húsállatokkal megteremthetjük az egyensúlyt.

12.Sózott, füstölt, ecetes ételek

A nitrátok önmagukban nem okoznak rákot, ám bizonyos körülmények között a vegyi anyagok megváltozhatnak a szervezetben, ilyenkor nő meg a rák kialakulásának esélye. Így hát azon élelmiszerek, melyeket a nitritek vagy nitrátok használatával kezeltek, hogy tartósítószerként működjenek, vagy színt adjanak az ételnek, nagyon rossz választások lehetnek.

A füstölés eredményeképpen – amit a hússal, mogyoróval tesznek például -, felszívják az élelmiszerek a kátrányt a füstből. Az olyan húsok, mint a bacon, kolbász, szalámi, zsírban és sóban egyaránt gazdagok. Az ecetes élelmiszerek szintén nagy mennyiségű sót tartalmaznak. Az ilyen típusú ételek sajnos hozzájárulnak a vastagbélrák és gyomorrák kialakulásához.

voroshus3

13.Mesterséges édesítőszerek

Az édesítőszereket legtöbbször a diétázók vagy más okból étrendet váltók használják. Sajnos azonban, akik ezeket rendszeresen fogyasztják, pl. üdítőben, kávéban, tulajdonképpen összességében hízni fognak. Akik cukorbetegek, azoknak sem sokat használnak – sőt, megnehezítik a szervezet számára, hogy szabályozza a vércukorszintet. Az aszpartám, mely az édesítőkben megtalálható, egyes embereknél görcsöket okoz. Ezek a vegyi anyagok halálos toxinná bomlanak le a testben, melynek neve DKP. Leggyakrabban az agydaganathoz járulnak hozzá.

14.Alkohol

Az alkohol mindig ismert volt arról, hogy számos egészségügyi problémát okoz a szervezetben – különösen, ha többet iszik az ember a kelleténél. Jelenleg a második leggyakoribb oka a ráknak, közvetlenül a dohányzás után. A közepes mértékű vagy alacsony alkoholfogyasztás lehet egészséges, sőt a szívbetegség kockázatát is csökkenteti, ám a mértéktelen ivás szívelégtelenséghez, stroke-hoz és hirtelen halálhoz vezethet. Az alkoholfogyasztás száj-, nyelőcső-, vastagbél-, végbél-, máj-, és mellrákot okozhat. Egy pohár vörösbor vacsora után még előnyös is az egészségre nézve, ám itt érdemes megállni a jótékony hatás érdekében.

15.Finomított liszt

Gyakori összetevője a finomított fehér liszt a feldolgozott élelmiszerek többségének. A túlzott szénhidráttartalom okoz leginkább aggodalmat. A mellrák kialakulásához is kötik.

A szervezetben túl gyorsan emelkedik a vércukorszint, amely serkenti a rákos sejtek növekedését. Ezt a magas glikémiás indexű élelmiszereknél is felfedezték. A malmok, melyek fehérítik ezt a lisztet, általában klórgázt használnak, mely veszélyes irritáló szer, belélegezni nem biztonságos, nagy mennyiségben pedig halálos is lehet. A rákos daganatok cukorból táplálkoznak a véráramban, vagyis ha mellőzzük a finomított gabonát, akkor „éheztetjük” a tumort. Keressünk egészségesebb megoldásokat a helyi boltokban – olyan lisztet, amelyet nem fehérítenek.

zabliszt

16.Hasábburgonya

A burgonya chips-hez hasonlóan a hasábburgonya is magas mennyiségben tartalmazza az akrilamid nevű rákkeltő anyagot, mely nagy hőmérsékleten történő sütéskor, főzéskor képződik. Tanulmányok szerint növeli számos ráktípus kialakulásának esélyét.

Az étel, melyet nagyon magas hőfokra melegítenek, általában rendelkezik ezzel az anyaggal. A hasábburgonya is azok közé tartozik, melyekben a legnagyobb mennyiségben található. Pontos tényekhez több kutatás lenne szükséges, ám az ismert, hogy daganatot okoz. Ne fogyasszunk hasábburgonyát, válasszunk egészségesebb opciót a krumpliból. Szerencsére sokfajta elkészítési módja létezik.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu