Otthoni tökéletes eszpresszó! 2012-06-19 Blog Megosztás: Tweet Az eszpresszó több mint egy erős kávé. Egy elixír, egy élmény, ami ugyan csak néhány kortyból áll, mégis sokáig megmarad. Az igazi eszpresszót rajongóknak elkészíteni, a tökéletes csésze kávé olyan művészet, aminek elsajátításához ügyesség, idő és gyakorlat kell – vélik a szakértől. Kezdjük a jó kávéval és a tiszta friss vízzel Mint minden recept esetében a végeredmény csak annyira lesz jó, mint a hozzávalók minősége. A kávébaboknak minél frissebbnek kell lenniük és közepesen pörköltnek, hogy megőrizzék a finom ízárnyalatokat. A víznek tisztának, frissnek és szagtalannak kell lenni, és nem lehet se túl lágy, se túl kemény. Őröljük megfelelően A babokat finom porrá kell őrölni, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek a vízzel, ugyanakkor nem túl finomra, nehogy tömörítés után túl sűrű legyen és a víz ne tudjon kényelmesen átfolyni rajta. Függően a kávéfőzőnktől és attól hogyan szeretjük, az őrlemény finomságának valahol a kristálycukor és a liszt között kell elhelyezkednie. A hozzáértők azt javasolják, a darálást érdemes egy profira bízni, a legjobb eredmény elérésének érdekében. Tömörítsük egyenletesen A tömörítés biztosítja, hogy a víz a teljes felületen átfolyjon ne csak egyes szakaszokon. A tömörítéshez tegyük a kávét a filterbe, simítsuk el, majd a tömörítőt egyenesen lefelé tartva nyomjuk rá a kávéra, majd a végén egy határozott csavarással biztosítsuk, hogy egy szem se menjen veszendőbe. Ezután helyezzük egyenes a kávéfőzőbe. Ennek a módszernek finom, egyenletes állagot kell biztosítania, lyukak vagy dudorok nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a filter pontosan illeszkedjen a géphez, különben a víz elfolyik mellette. A hőmérséklet fontos Az ideális vízhőmérséklet az eszpresszó főzéséhez 87-96 fok vagy éppen a forráspont alatt egy kicsivel. Ha túl forró, a kávé keserű és megégett ízű lesz, de ha túl hideg, akkor gyenge és ízetlen. Főzzük gyorsan A jó eszpresszó gyorsan kifolyik, nem több mint 20-30 másodperc alatt. A szakértők szerint, ha tovább tart, akkor ‘túlfolyatásról’ beszélünk és éppen a kávé legjobb részeit veszítjük el. Szolgáljuk fel és fogyasszuk el azonnal Ne várjunk, ne hagyjuk az eszpresszót kihűlni, ne vesztegessük az időt trécseléssel. Az eszpresszó akkor a legjobb, ha azon frissiben és forrón fogyasztjuk, különben meggyengül, megkeseredik és elveszíti habos állagát. Van néhány alapelv az eszpresszó elkészítéséhez, és noha nem egyszerű otthon a tökéletes csészével elkészíteni, gyakorlással és türelemmel nem lehetetlen. Forrás: