Pár recept a megmaradt húsvéti tojások megmentésére

Az ünnepre készülve különböző díszítéssel készített tojások kerültek az asztalra, amelyek bizony nagyon jól mutattak, és a locsolók hada is örömmel fogadta. A húsvét elteltével azonban a hímes tojás sem megy kárba, hiszen ínycsiklandozó ételeket készíthetünk belőle, így tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy két legyen ütöttünk egy csapásra. Lássuk a recepteket:

1. Majonézes, tojásos krumplisaláta

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 2.5 dl tejföl
  • 8 ek majonéz
  • 1 ek mustár
  • 6 db főtt tojás
  • só ízlés szerint

A krumplit megmossuk és héjában megfőzzük, vagy megpucoljuk és karikára szelve főzzük meg, sós vízben. Eközben megpucoljuk a keményre főtt tojásokat, a lilahagymát felszeleteljük, tejfölt, a majonézt és a mustárt pedig összekeverjük, és picit megsózzuk. Ha kihűlt a krumpli, egy tálba rakunk egy sort, rá a karikára szelt tojást, hagymát, egy kis majonézes öntetet, utána megint krumpli, tojás, hagyma, öntet. Kicsit összerázzuk és akár már ehető is.

2. Egyszerű és finom tojáskrém

Hozzávalók:

  • 7 db főtt tojás (pucolva)
  • 1 közepes méretű lilahagyma fele
  • 1 kk só és majoranna
  • 1 késhegynyi bors
  • 4 evőkanál majonéz

Vegyünk elő egy turmixgépet/aprítógépet, és tegyük bele a felkockázott lilahagymát. Pár pillanatra nyomjuk meg a gépet, hogy apróra vágja a hagymánkat. A tojásokat először kettétépjük, a sárgákat rá gurítjuk a hagymára. A fehérjéket kb. 4 részre tépkedjük, és azt is rádobjuk a hagymára. Beletesszük a sót, borsot, a majorannát és a majonézt, és jó alaposan turmixoljuk össze, hiszen teljesen krémes állagot kell, hogy kapjunk. Kóstoló próba, ha nem sótlan és elég borsos, akkor készen is vagyunk, pirítóssal pedig tálalhatjuk is.

3. Baconnel rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 20 dkg bacon
  • 6 db tojás
  • 3 dkg margarin
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2.5 dl tej
  • 150 g tejföl
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 5 dkg sajt (reszelt)

 

 

A krumplit jól megmossuk, és héjában megfőzzük. Ha kissé kihűlt, a héját lehúzzuk,a tojásokat pedig előkészítjük. A margarint felforrósítjuk, elkeverünk benne 1 evőkanál lisztet, majd felengedjük a tejjel, és állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük a tejföllel.

Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk margarinnal, és beleterítjük a bacon egyharmadát. Erre karikázzuk a krumpli egyharmadát, kicsit sózzuk, rászeletelünk 3 tojást, és a bacon második harmadát. Megint krumpli, erre egy kevés tejfölös szósz, tojás és bacon következik, majd a maradék krumplival befedjük.

Ráöntjük a tejfölös keveréket, és előmelegített sütőben sütjük. Ha félig kész, megszórjuk reszelt sajttal, visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

pozitivnap.hu

Forrás: