Egy igazi tökös sajttorta!

A tökös édességek kedvelőinek itt egy recept, egy hideg és krémes finomságról, ami biztosan hűsítő hatással lesz a nagy nyári melegben.

Finom és valamennyire még egészséges is, elég csak a tökben levő karotinra gondolni.

4-6 adag

Előkészület: 15 perc

Hozzávalók:

– 14 kakaós, vaníliás vagy karamellás száraz keksz, apróra (morzsányira) tördelve

-1 bögre tök püré

– ½ bögre cukor

– 227g lágy mascarpone

– 340g hűtött tejszínhab – magas zsírtartalmú tejszínből kikeverve

– 1 ek olvadt sótlan vaj

– 1 tk vanília aroma

– 2 tk tökös pite fűszer *

sajttorta

Tökös pite fűszerkeverék elkészítése (egyszerű, 5 perc):

Hozzávalók:

Fahéj

Őrölt gyömbér

Szegfűszeg

Szerecsendió

– 1/2 tk fahéjat tegyünk egy kis edénybe esetleg bögrébe

– Adjunk hozzá, ¼ tk őrölt gyömbért

– 1/8 tk őrölt szegfűszeget

– 1/8 tk őrölt szerecsendiót

– Ezt keverjük össze jól!

– Ezt a keveréket használni lehet tökös piténél, édesburgonyás piténél, tejsodónál, tortáknál és kekszeknél.

Tökös sajttorta elkészítése:

– Egy közepes nagyságú tálban keverjük össze a kekszdarabokat/morzsát a vajjal. A keveréket tegyük azoknak a poharaknak az aljába, amiben fel kívánjuk szolgálni. Elég ha csak egy vékony réteget teszünk a poharak aljába, csak egy vékony alapként szolgál ez vajas morzsa.

– Egy nagy tálban egy kézi mixer segítségével a lágy mascarponét keverjük simára, majd adjuk hozzá a tökpürét, a vanília aromát, a cukrot és a tökös pite fűszert, és keverjük, míg jól össze nem keveredik és krémes nem lesz.

– Válasszuk ketté a felvert tejszínhabot és keverjük a nagyobb tál tartalmához, – jól keverjük el benne a tejszínhabot, ne legyen csíkos.

– Tegyünk 1 kanálnyit a poharakba, amiben a vajaskekesz alap van. Egyenletesen oszlassuk el a krémet a poharakban, – a pohár tetejéig pakolhatjuk a tökös krémet.

– Ezt követően tegyük a hűtőbe a krémes finomságot, és tartsuk is a hűvösön, mindaddig, míg felszolgálásra nem kerül. Ha szeretnénk, díszítésképp morzsolhatunk még kekszet a tökös krém tetejére.

Forrás: