Könnyű eperdzsem recept 2012-05-22 Blog Megosztás: Tweet Még javában tart az eperszezon, azonban ne feledkezzünk meg az eperdzsem készítéséről, hiszen a hideg időben jó lesz elővenni a kamrából ezt a finomságot. Hozzávalók: – 1 kg gyümölcs – 40 dkg cukor – késhegynyi szalicil Elkészítése: Alaposan megmossuk, majd lecsumázzuk a nem túl nagy, inkább kásás ananászepret, megmérjük és lecukrozzuk, egy kiló tiszta gyümölcsre 40 deka cukrot véve. Másnapig állni hagyjuk, ez alatt a gyümölcs, levet ereszt. Másnap a gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük, a levét felére befőzzük. Ekkor rakjuk vissza a levébe a gyümölcsöt, és együtt még kevergetve, 15 percig főzzük, nehogy lekapjon. A tűzről levéve, minden kiló gyümölcsre számítva 1-1 késhegynyi szalicilt keverünk bele, és előmelegített üvegekbe töltve. Lekötve, másnapig száraz gőzbe rakjuk. Akkor szép és finom, ha a főzés során az eperszemek nem törnek össze, ezért csak óvatosan kevergessük. Forrás: