Könnyű eperdzsem recept

Még javában tart az eperszezon, azonban ne feledkezzünk meg az eperdzsem készítéséről, hiszen a hideg időben jó lesz elővenni a kamrából ezt a finomságot.

Hozzávalók:

– 1 kg gyümölcs

– 40 dkg cukor

– késhegynyi szalicil

eper

Elkészítése:

Alaposan megmossuk, majd lecsumázzuk a nem túl nagy, inkább kásás ananászepret, megmérjük és lecukrozzuk, egy kiló tiszta gyümölcsre 40 deka cukrot véve. Másnapig állni hagyjuk, ez alatt a gyümölcs, levet ereszt. Másnap a gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük, a levét felére befőzzük. Ekkor rakjuk vissza a levébe a gyümölcsöt, és együtt még kevergetve, 15 percig főzzük, nehogy lekapjon.

A tűzről levéve, minden kiló gyümölcsre számítva 1-1 késhegynyi szalicilt keverünk bele, és előmelegített üvegekbe töltve. Lekötve, másnapig száraz gőzbe rakjuk. Akkor szép és finom, ha a főzés során az eperszemek nem törnek össze, ezért csak óvatosan kevergessük.

Forrás: