Félelem szüli a császármetszést!

Az Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica című lapban megjelent tanulmány szerint nagyobb az esélye a programozott vagy a sürgősségi császármetszésre annak, aki fél a szüléstől, még akkor is, ha előtte pszichológiai tanácsadáson vett részt.

Gunilla Sydsjo, a svédországi Linköpingi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati osztályának professzora 353 olyan nőt vizsgált, akik kórosan féltek a szüléstől. Adataikat 579 olyan asszonyéval vetette össze, akik nem éltek át hasonló szorongást.

4h6hljsz12

Az eredmények azt mutatták, hogy a félelem befolyásolja a szülés kimenetelét, és gyakoribbá teszi a császármetszést. A szorongó anyák szüléseinek 16,5 százaléka végződött ilyen módon szemben a félelmet nem érzők 9,6 százalékával.

Ez még akkor is igaz volt, ha a kismama szülése eredetileg hüvelyi úton kezdődött: esetükben gyakori volt, hogy sürgősségi beavatkozásra lett szükség. „Maximális erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a szülés alatti traumákat, és ha szükséges, hatékony pszichológiai segítséget nyújtsunk.” – vélekedett Sydsjo.

Forrás: