A biciklisták rossz levegőt lélegeznek be

A kerékpározás az egészségmegőrzés mellett sok más szempontból is nagyon hasznos tevékenység, de vajon a biciklisták mennyire vannak tisztában a légszennyezettségből adódó veszélyekkel?

Amanda Dryer, a Platt Rehabilitációs Intézet munkatársa szerint a kerékpárosok figyelmét hatékonyabb eszközökkel kellene felhívni a szennyezett levegő légzőszervrendszerre gyakorolt káros hatásaira. A dízelüzemű gépjárművekből származó kipufogógáz nagyon kisméretű részecskéket tartalmaz, emiatt a tüdőbe lélegezve mélyebbre jut, mint a nagyobb részecskék.

Az eleve légzésproblémákkal küszködő emberek számára ez komoly légúti irritációt és légzési nehézséget okozhat. A légszennyezésből származó gázok, köztük a kén-dioxid, a szén-monoxid, a nitrogén-dioxid és az ózon mind káros hatást gyakorolnak a tüdőre: a légutak begyulladnak és összeszűkülnek, légúti irritációt váltanak ki, csökkentik a vér oxigénszintjét és rontják a tüdőfunkciókat.16413Kerékpározás közben a fizikai megerőltetés hatására mélyebben lélegzünk, így egy autóban, vagy tömegközlekedési eszközön utazó emberhez képest ötször annyi káros anyag jut a szervezetünkbe. Más megközelítés szerint viszont éppen az autósok vannak nagyobb veszélynek kitéve, hiszen ők egy zárt rendszerben utaznak, ahol sokkal kisebb a légkeringés.

A biciklis közösségek tagjai az internetes vitafórumokon a következőket tanácsolják egymásnak: keressenek alternatív útvonalakat a túl forgalmas, zsúfolt utak helyett, a piros lámpáknál ne álljanak be a buszok és az autók mögé, hanem álljanak fel a sor elejére, hogy ne közvetlen közelről lélegezzék be a káros gázokat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.