Fogorvosokhoz jönnek Magyarországra?

Az utóbbi öt évben 150 százalékkal ötvenezerre emelkedett a közép-kelet-európai, közöttük magyar fogorvost választó olaszok száma – derül ki a Codacons olasz fogyasztóvédő egyesület felméréséből.

A "fogorvosi turizmus" kizárólagos célállomásának Közép-Kelet-Európa számít, Magyarország, Horvátország, Románia és Szlovénia.

A bővülés magyarázata nagyon egyszerű: hídról, koronáról vagy fogprotézisről legyen szó, ezekben az országokban ugyanazért a szolgáltatásért a páciens az olaszországi fogorvosi ártáblázatban szereplő összegnél hatvan százalékkal kevesebbet fizet – ismertette az olasz hírügynökségeknek a Codacons elnöke, Carlo Rienzi. Hozzátette, a kedvezményes árat az úti- és szállásköltség sem emeli meg jelentősen és külföldön nincs hosszú várakozási idő, ellentétben az olasz fogorvosi gyakorlattal.

f15hkf9v9

A fogyasztóvédők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a külföldi fogorvos választása nem kockázatmentes a kezelés biztonságának és a használt anyag minőségének ellenőrizhetetlensége miatt. Az olasz fogorvosszövetség ezzel egy időben rádiós reklámkampánnyal szólítja fel az olaszokat arra, hogy ne Közép-Kelet-Európába menjenek fogorvoshoz, mivel nem minden olasz fogorvos drága és legalább olyan jól dolgoznak mint a külföldiek.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 8 ezer olasz turista érkezett Magyarországra gyógy- és egészségturisztikai céllal. Ezzel a motivációval a legtöbben, 662 ezren Ausztriából érkeztek Magyarországra 2010-ben. Németországból 341 ezren, Szlovákiából 216 ezren, Lengyelországból 117 ezren jöttek Magyarországra gyógy- és egészégturisztikai céllal, míg az Egyesült Államokból ezren, Ázsiából 3 ezren érkeztek.

Forrás: