Prosztatarák ellen bicajozzunk!

Több ezer kerékpárost küldenek feleslegesen prosztatarák szűrésre, mert a pedálozás megnöveli a rák egyik jelzőjének számító vérfehérje szintjét.

Sok orvos nem ismeri fel, hogy a kimerítő pedálozás megnöveli a PSA nevű fehérje szintjét, amely az esetleges prosztatarák egyik legfontosabb markerének számít. Ezért egészséges férfiak tucatjait küldik fájdalmas – és szükségtelen – biopsziára. Ráadásul a probléma egyre súlyosabbá válik, amint Nagy-Britanniában a gazdasági válság hatásainak ellensúlyozására, vagy edzésként egyre többen pattannak a kerékpár nyergébe.

Chris Eden, a guilfordi Royal Surrey kórház urológusa azt állítja, hogy az orvosoknak rutinszerűen meg kellene kérdezniük a magas PSA értékkel rendelkező férfiakat arról, sokat kerékpároznak-e. Mivel sok orvos nincs tisztában ezzel az összefüggéssel, további szükségtelen kezeléseknek vetik alá pácienseiket pusztán azért, mert a sok kerékpározás eredményekképpen hamis pozitív eredményeket kapnak. Eden ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kerékpározás következtében megnövekedett PSA-szint nem teszi ki a férfiakat a rák kockázatának.

csontnovesztes1

„A kerékpározás átmenetileg valóban megnöveli a PSA-szintet, ezért ha el kell dönteni, hogy a pedálozás okozta-e a megemelkedett szintet, 48 óráig tartózkodni kell a kerékpározástól, majd meg kell ismételni a PSA-tesztet. Ha a kerékpározás felelős az első, magas értékért, ezúttal alacsonyabb lesz az érték” – magyarázta a szakértő.

Eden szerint ironikus, hogy a kerékpározáshoz hasonló testmozgások valójában védelmet nyújtanak a prosztatarák ellen, mivel így megelőzhető a hízás, és megőrizhető az általánosan jó egészségi állapot. A kutató éppen ezért fontosnak tartja, hogy a kerékpárosokat ne riassza el az eredmény előnyös hobbijuktól. A felesleges kényelmetlenségek elkerülése érdekében tehát mindenkinek azt javasolja, hogy ha sokat kerékpározik és PSA-szűrésre megy, mindenképpen említse meg orvosának kétkerekű hobbiját.

Forrás: