Szúrós tekintet, száraz szemek

Kényelemérzetünk és magabiztosságunk egyik forrása a látás. A szemszárazság viszont meggátol ebben. Mit tehetünk ellene?

A szem az egyik legkényesebb berendezése a szervezetnek, ezért fokozottan ügyelni kell rá és folyamatosan karbantartani.

Könnyes szemek

A szemünk valójában a könnycsatorna állapotával, a könnytermelő mirigy működésével és a könny áramlásával van összefüggésben. A folyamatos nedvesség elengedhetetlen a jó látáshoz és az azzal járó kényelemhez. A könnyek nagyon fontos szerepet töltenek be a szem működésében. Különböző összetevőkből állnak, melyek mindegyik hatással van a látásunkra.

Száraz, de könnyes

Érdekes jelenség, hogy a száraz szem olykor könnyekkel reagál a kellemetlenségre. Hiába szúr a szemünk, vagy érezzük, hogy nem elég nedves, mégis csorognak a könnyeink. Ez azért lehetséges, mert a szervezet így próbál meg védekezni a szárazság ellen. Beindítja a könny termelődését, hogy megszűntesse a problémát.

szem57

Mi okozza?

A száraz szem kialakulását több tényező is kiválthatja. Okozhatja környezeti változás, például a folyamatos légkondicionálás és a száraz levegő. Ezeket sokkal könnyebb megszüntetni, mint a genetikai okokra visszaveszthető betegségeket. Ilyen lehet a Sjöngren-szindróma, vagy a reumatiod artritisz, melyek esetében nincs elegendő víz a szemben.

Gyakran pedig a könnymirigy alulműködése okozza a zavart, mivel nem termel elegendő könnyet és a szemek kiszáradnak. Ez a menopauza esetén többször előforduló probléma a nőknél.  Végül a természetes öregedési folyamat eredményeként is kialakulhat, mivel idős korban egyre több vizet veszt a szervezet.

shutterstock_4509853

Mit okoz?

Tehát ha könny valamelyik komponens nem képes megfelelően ellátni a feladatát, vagy a szem más része diszfunkcionális, számos problémával találhatjuk szembe magunkat. Ezek között szerepel a fájdalom, fényérzékenység, viszketés, bőrpír és a homályos látás is. Néhány esetben pedig olyan érzést vált ki a szárazság, mintha homok került volna a szemünk felületére.

Gyógyítani nem, de kezelni lehet

Bizonyos módszereket bevetve megszüntethetőek a kellemetlen tünetek. A legelső lépés egy szemorvos felkeresése, akivel konzultálva kiválasztható a személyre szabott megoldás. A száraz szem legelterjedtebb kezelése műkönnyel lehetséges. Ez, akár egy kenőanyag, segíti a szemek súrolódásmentes mozgását.  Amennyiben a szemszárazság nem csak alkalmanként jelentkezik, a műkönnyet tünetmentes időszakban is használni kell. Emellett kenőcsök és olajok alkalmazása szintén gyakori, viszont ilyenkor a szemeket hosszabb ideig zárva kell tartani. Más esetekben, például a könnycsatorna elzárósakor, vagy a könnymirigy nem megfelelő működése esetén elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás.

Forrás: