Új daganatgátló?

Egy új vizsgálati szer megnyújtja a progressziómentes túlélést a tüdőrákos betegek egy részénél. A daganatok növekedését gátló egyik hatóanyagot tanulmányozó nemzetközi vizsgálat frissített eredményeit, nemrégiben ismertették a Chicagóban megrendezett Mellkasi Onkológia Szimpóziumon – áll a RáksejtStop.hu portálhoz érkezett közleményben.

Az EGFR gátló mechanizmust egyébként, több ráktípus, így a tüdőrák mellett a vastagbélrák, végbélrák, valamint a fej-nyaki tumorok egy részének kezelésében is alkalmazzák, a hazai onkológiákon is. Az új terápiát úgynevezett, nem kissejtes tüdőrákos EGFR pozitív betegek esetén vizsgálták. Ez a legelterjedtebb tüdőrák típus világszerte.

Ebben az esetben, a rákos sejtek fokozott szaporodásáért, az epidermális növekedési faktor receptorok (EGFR) felelnek, amelyek nem kissejtes tüdőráknál, a ráksejtek 70-80 százalékában, nagy mennyiségben megtalálhatóak.

A vizsgált hatóanyag ezen receptorok működését gátolja, ezáltal javíthatja a betegek túlélési esélyeit. A Chicagóban nyilvánosságra hozott vizsgálat eredményei szerint, az EGFR gátló mechanizmussal a daganat jobban kontrollálható, és több esetben érhető el zsugorodás, emellett az egyéb olyan kellemetlen tünetek, mint köhögés, légszomj, és mellkasi fájdalom is mérséklődtek, lassult az állapotromlás.

v8lr7mlh

A tüdőrák világszerte a leggyakoribb, és legnagyobb halálozással járó daganattípus, amelynek előfordulását és halálozását tekintve, Magyarország a lakosságszámra viszonyítva világelső. A tüdőrák továbbra is olyan betegségtípus, ahol – különösen az előrehaladottabb esetekben – ez idáig nem tudtak áttörést elérni a gyógyításban.

Az amerikai tudományos konferencián ismertetett vizsgálati program, egy átfogó és meghatározó kezdeményezés, amely világszerte több mint tíz tanulmányt foglal magában. Ezek a nem kissejtes tüdőrák mellett, különböző más tumorok, többek között emlődaganatok, és fej-nyaki daganatok esetében tanulmányozzák a kezelési lehetőségeket és eredményeket.

A daganatok növekedési receptorainak (EGFR) blokkolásán nyugvó mechanizmus, Magyarországon is több daganattípus esetén elérhető. Alkalmazzák például, egyes vastagbéldaganatok és végbélrákok, fej-nyaki tumorok, s némely tüdőrák típus esetében is.

Forrás: