Finom tippek az influenza megelőzéséhez 2020-01-05 Blog, Egészséges otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Itt az influenzaszezon, nem árt természetes vitaminokkal ellátni a szervezetünket. A Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsora a legjobb vitaminforrásokat sorakoztatta fel. Lavai Zsolt kereskedő elsőként a citromot ajánlja, mint fő C-vitamin-forrást. A görög és török citrusfélék jó minőségűek a szakember szerint. Felhívta a figyelmet a pomelo nevű gyümölcsre is, amely akár másfél kilós is lehet, és mivel csomagoltan kapható, sokkal tovább eltartható. A rutafélék családjába tartozó, valószínűleg Malajziában és Polinéziában őshonos déligyümölcs húsának színe halvány sárgától a vörösig terjedhet. Íze inkább édeskés, a lágy grapefruitra hasonlít. foto.pixabay.com A pomelo a legnagyobb citrusgyümölcs, átmérője akár 30 centiméter is lehet, és még a 10 kilogrammos súlyt is elérheti. A pomelo igen magas C-vitamin-tartalommal bír, rendszeres fogyasztása pedig a vérnyomás szabályozásában is nagy szerepet játszhat, valamint anyagcsere-serkentő hatása is van. Sok pulton kínálják az extra méretű spanyol narancsot, de a közepes méretű görög, illetve a facsarni való édesebb narancs is tele van vitaminnal, az Olaszországból származó vérnarancs pedig szintén közkedvelt – mondta Lavai Zsolt. A mandarin is igen vitamindús, kapható felső kategóriás, így drágább termék, valamint apróbb, olcsóbb termés is. A mandarinnak 45 százalékos C-vitamin tartalma van, erősíti az immunrendszert és görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatással is bír. A C-vitamin mellett megtalálható benne folsav, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink és B-vitaminok is. Forrás: Hirado