Esetleg egy csésze angol teát? 2015-08-31 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A tea nagy történelmi múltra tekint vissza. Kínán kívül, Angliában aratott még igazán nagy sikert az ital, aminek angol földön is kultúrája lett, igazi ceremóniává vált, amit a vendégeknek is illik betartani. Ki találta fel a teát? Ez a kérdés rövid formában megválaszolhatatlan, hisz a nagy, kb. 5000 éves múlttal rendelkező (gyógy)ital létrejöttével kapcsolatban több történet is kering a világban. Azonban az mindenképpen bizonyos, hogy Ázsiából került Európába, és a legnagyobb sikert Angliában aratta. Ezek az italok különféle hatással rendelkeznek az emberi szervezetre, ezért is tartják – és tartották a múltban – gyógyszernek. A portugálok voltak az elsők, akik teát kóstolhattak (1560.). 1610-ben megérkezett az első teaszállítmány Európába. Ám valójában, még sem lehetett ez az első szállítmány, hiszen Angliában már 1568-ban lehetett teát kapni a kávéházakban, továbbá egy újságcikknek köszönhetően Európa szerte elterjedt a tea helyes fogyasztása. 1706-ban Thomas Twinning alapította meg a legpatinásabb céget. Az Arany oroszlán nevű teaházban nem csak fogyasztani lehetett, de vásárolni is. Ez az üzlet ma is megtalálható Angliában, s leghíresebb keverékük az Earl Grey. A tea gyakori ízesítői a cukor, méz, citromlé, brandy, rum valamint a tej és a vaj. Az utóbbi kettőt leginkább azért, mert semlegesítik a teában levő tannint – ami csökkenti a teofillin és a koffein hatását, kesernyéssé teszi a teát, valamint jobb emulziót és ízt ad. A szeszes italokat közvetlenül a fogyasztás előtt adjuk a teához és csak kis mennyiségben, mert elnyomhatják a tea aromáját. A teát napközben szokás fogyasztani a benne levő teofillin és koffein élénkítő hatása miatt. Az ötórai tea fontos eseménnyé vált, mely napjainkig fennmaradt. Ennek lényege nem a étel volt, hanem a társaság. Az igazi angol tea elkészítése igazi ceremónia, amit a vendégek számára a mai napig illik betartani. Elsősorban le kell szögezni, hogy a fekete teán kívül semmilyen tea nem alkalmas, továbbá a filteres tea nem minősül igazi teának! – Ezért szükség van teaszűrőre, amennyiben a kancsó nem rendelkezik ilyennel. Esztétikusabb valamint jobb a hőtárolása egy porcelán teáskannának, így ebben szokták felszolgálni. – A fém kanna nem alkalmas, hamar kihűl benne a tea. Ugyanezen okból (hőtárolás) egy bélelt sapkaformába „öltöztetik” a kannát. Ez magyarra teababának lett lefordítva. Vendégváró alkalomra illik/muszáj a teáskészlet használata. Az angol teaceremónia: Mielőtt a teát beleöntjük a kannába, fontos forró vízzel kiöblíteni azt. A teafüvet egyből a kannába tesszük. Fontos, mert a tea nem hűl ki ha a kannába öntjük, továbbá a teafű pórusai a melegben kitágulnak és kiengedik az aromájukat. A teafű adag személyenként egy teáskanál plusz egyet a kannának, majd leöntjük forró vízzel. Bebugyoláljuk a kannát a „ruhájába”, és 3-4 percig áztatjuk a tea füvet! (Nem szabad tovább, mert keserű lesz!) Eközben a csészékbe öntünk egy kis tejet, s erre öntjük majd rá a teát! (Nem fordítva!) Anna Maria Russel (hetedik bedfordi hercegnő) rendszerint éhes lett az ebéd és a vacsora közt – az utóbbit csak kilenckor tálalták – így megkérte cselédjét, hogy a tea mellé készítsen némi szendvicset, így néhány évtizeden belül fontos kelléké lett a teapartinak a harapnivaló. Ma már süteményeket és kekszeket, epres vagy vajas pirítóst szolgálnak fel a teák mellé. Forrás: