Ennyi mindenre jó a gyógyító zsálya 2022-07-22 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A zsálya (Salvia officinalis) az egyik legrégebbi gyógynövény. Ezt bizonyítja latin neve, hiszen a ’salvia’ jelentése gyógyítani. Az ókori görögök és rómaiak a rozmaringgal együtt húsok tartósítására használták, az akkori gyógyászatban főleg izzadásgátlóként alkalmazták. Dél- és Közép-Európában a középkor elejétől termesztették a kertekben fűszer- és gyógynövényként. Mire jó a zsálya? A zsálya az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, évelő, örökzöld félcserje 80 cm magasra is megnő. Szára fás, szőrös levelei hosszúkásak vagy oválisak, színük szürkészöld. A hajtásvégeken nyíló virágok az ibolyakéktől a világoskékig változhatnak. Erős fűszeres, enyhén keserű aromájú növény. Míg Dél-Európában tömegesen terem, nálunk termeszteni kell. Illóolaja tujont, kámfort, borneolt, eukaliptolt, linaloolt tartalmaz. A zsályának ezenkívül még nagyon sok hatóanyaga ismert: pl. cserzőanyagok (rozmaringsav, oleánolsav), diterpének és flavonoidok. E sok minden jónak köszönhetően felhasználása is rendkívül széleskörű. Torokgyulladás ellen orvosi zsálya! Ezekre a panaszokra jó a zsálya Forrázata torokgyulladásnál, szájbetegségeknél öblögetésre, belsőleg pedig izzadás és bélhurut ellen nagyon jó. A zsályalevél nyugtató és vérzéscsillapító hatású. Teája köhögés és rekedtség ellen javasolt. A levél nedvével rovarcsípéseket és kisebb duzzanatokat kezelhetünk, a bőrön lévő foltokat elhalványíthatjuk. Egy csésze zsályatea étkezés után serkenti az emésztést.Fürdőként aranyérbántalmak ellen hatásos.A zsálya szárított levele ruhák közé rakva elűzi a rovarokat.Tujontartalma miatt terhesség és szoptatás alatt nem javasolt! Túladagolás esetén epilepsziás görcsök, szédülés, szívpanaszok, gyomorproblémák léphetnek fel. Napi 6 grammnál többet nem szabad fogyasztani belőle. A zsályát a hátsónkra is kenhetjük Zsálya: így tartósítsuk Leveleit felhasználhatjuk frissen és szárítva is. A konyhában is széleskörűen alkalmazható a zsálya, de erős aromája miatt óvatosan bánjunk vele. Virágait salátába keverhetjük. Bármilyen húshoz, sajtokhoz, tésztafélékhez finom. Forrás: edenkert.hu